От х:

Днес в x:

САЩ започва строителство на първия космодрум за частни полети в Космоса

На юг от щата Ню Мексико в САЩ започва строителството на първата в света космическа гара Spaceport America, предназначена за използване от комерсиални организации. Строителството на този обект се спонсорира от държавата и по предварителни разчети ще струва на данъкоплатците $200 млн. Космодрумът ще работи както обикновена аерогара. Пасажерите ще излитат със специално конструиран летателен апарат, който ще ги издига на височина от 110 километра, след което отново ще ги връща откъдето са тръгнали.

Цената на полета първоначално ще е $200 000 и тя вече е платена от 200 души. Космическият кораб е създаден от компанията Virgin Galactic, която неотдавна проведе успешни изпитания на своя ракетен двигател. Благодарение на използването на хибридна система, новият двигател ще извежда кораба на околоземна орбита със скорост 4000 км/час.
Освен за космически туризъм, космодрумът и летателният апарат ще се използват и за земни полети – такива ще бъдат организирани до Тексас, Оклахома, Флорида и Швеция. Строителството на космогарата е планирано да приключи към края на 2010 г. или началото на 2011 г.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини