От х:

Днес в x:

Признания на учителка разтресоха моралните устои на училището

Децата от семейства с амбиции, които учат по няколко езика, ще получат своя шанс в живота, но другите ще си останат "в блатото"


"Експлоатация на детския труд има у нас. В училището, в което преподавам, групичка приятелки обслужват сексуално два-три фургона с работници като срещу това получават дребни подаръци". Горчивите признания са на педагога от столично училище Красимира Найденова, направени днес на кръглата маса, организирана от КТ"Подкрепа" и посветена на детския труд.

"Публична тайна са и случаите, при които деца работят по цяла нощ като бармани и сервитьорки, а статистиката на нарушенията не ги лови, защото самите те не са заинтересовани да сигнализират", добави учителката. Според нея учениците, заети с този труд отсъстват системно от училище, после се появяват с ризки и блузки за по 100 лева и единственото, което ги вълнува е да получават повече пари.

В подкрепа на тезата й се изказа и ученичката от 57-мо Спортно училище в София Теодора Първанова. Тя разказа за своя съученичка, която работи като сервитьорка единствено, за да осигури средства за семейството си и е принудена да търпи всякакви унижения.

"Децата от семейства с амбиции, които учат по няколко езика, ще получат своя шанс в живота, но другите ще си останат "в блатото" поради ниското си интелектуално ниво и образованост и ще бъдат използвани и манипулирани", е мнението на Красимира Найденова.

"Аз не съм полицай, нито следовател, нито работя в детска педагогическа стая, за да мога да се намеся в този порочен процес", твърди тя. Учителката е убедена, че се губи връзката между институциите и семейството, които трябва да се намесят радикално в този порочен кръг, а собствените си усилия смята засега за напразни.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини