От х:

Днес в x:

Откриха фосили от динозавър, напомнящ папагал

Смята се, че динозавърът Psittacosaurus gobiensis се е срещал преди около 110 милиона години, съобщи в. "Дейли телеграф".

Става дума за семейство динозаври, включващо най-малко 9 различни вида, сред които онзи, чиито останки бяха намерени в пустинята Гоби - в прочутото "гробище на динозаври".

Отличителните черти на динозавъра, включително черепът, силните челюстни мускули и острият клюн, показват, че подобни структури са еволюирали и се срещат у днешните папагали. Животното, достигащо дължина около 90 см, се хранело предимно с ядки и семена.

За това свидетелстват многото намерени гастролити. Според биолога проф. Пол Серено от Чикагския университет анализът на черепа на животното показва, че то е дъвчело храната така, както това правят съвременните папагали.

Тези и други характерни черти, както и наличието на много гастролити, показват, че хранителният режим на животното е бил богат на растителни влакна и ядки, заяви ученият.

Малката муцуна, съставляваща една трета от дължината на черепа, се е отличавала от тази на повечето динозаври, придавайки на черепа характерния "профил" на папагала.

Psittacosaurus gobiensis се е хранил единствено с растения и е ходил нормално на два крака, но е можел да достигне земята с двата си трипръсти предни крайника. Тези животни са били добри бегачи и са се срещали в Азия преди около 100 милиона години, през кредния период.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини