От х:

Днес в x:

Ваксинират 70 войнички от Кенана срещу безразборен секс

Около 70 жени, служещи на кенанските поделения 52740 и 54 050 ще бъдат ваксинирани безплатно срещу рак на шийката на матката. Хасковските рейнджърки ще бъдат облагодетелствани от започналата през юни кампания на министерството на отбраната за превенция от смъртоносната болест. Характерното за нея е, че тя се предава по полов път, чрез безразборен и необезопасен секс. Мъжете са само носители на причинителя-вирус Папилома, който се развива само в женската полова система. Образно казано с колкото повече мъже спи една жена, толкова пъти в повече е рискът да се зарази с папиломния вирус. Характерното е че този вид рак се развива безсимптомно и без болки. За навременното му диагностициране лекарите препоръчват профилактични прегледи 2 пъти годишно.

Болестта е второто по значимост онкологично заболяване в света при жените след туморите на гърдата. Ваксината срещу маточния рак е скорошна иновация. Освен това тя е много скъпа. Трите ваксинации излизат към 700 лв. което не е по-джоба на много жени.

Очакваме поставянето на ваксините да започне този или следващия месец, в зависимост от графика на министерството, съобщиха от кенанското поделение. Първите региони, където това става, са пловдивско и сливенско. Ваксината е абсолютно безплатна, но не е задължителна. За поставяне и ще се иска изричното съгласие на дамите в униформа.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини