От х:

Днес в x:

Адвокати продават бебета. Преглед на националния печат

„Дума":

Правосъдието ни вбеси Холандия

Холандският министър на европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря по правосъдието Жак Баро да се вземе под внимание активирането на предпазна клауза едновременно с публикуването на докладите за Румъния и България. Настояването е изложено в писмо от края на май и ще се разглежда, в случай че в двете страни няма напредък в сферата на правораздаването, съобщи румънският сайт Нюзин.

Европейската комисия отказа да потвърди дали е получила писмо с такова искане, предаде БНР. Медията разполага с документа, в който според Тимерманс досега Холандия е споделяла позицията на комисията, че подкрепата е по-ефикансна от санкциите. По думите на министъра обаче залогът вече е по-голям от практическите съображения и това е доверието в самия Европейски съюз.

Българският министър по европейските въпроси Гергана Паси посочи, че "днес имаме много повече аргументи срещу предпазна клауза на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи, отколкото преди една година". Гергана Паси обясни, че е информирана за това писмо още преди месец.



Кандидат-депутати.

„24 Часа":

Подсъдим по САПАРД се оказа кандидат за депутат

Нов подсъдим кандидат-депутат изневиделица изскочи на политическата сцена и спря мегаделото за 7,5 млн. евро злоупотреби по програма САПАРД.

Управителят на птицекланица "Чубра" Иван Иванов разбуни духовете в ЛИДЕР и се зарече да си даде имунитета, ако бъде избран за народен представител.

Иванов поднесе неприятната изненада на бизнесмена Марио Николов и другите 6-има подсъдими по делото в съдебна зала вчера. Защитникътму представи справка от районната избирателна комисия в Пловдив, че той е регистриран там под номер 8 в листата на ЛИДЕР.

На това основание според закона процесът срещу кандидат-депутатите трябва да бъде спрян, защото те се ползват с имунитет.

След направеното искане съдията по делото Георги Колев даде неколкочасова почивка, за да обмисли решението си.

"Изненадан съм неприятно, не знаех за това", коментира развоя на събитията Марио Николов.

"Очаквахме някой от подсъдимите да се кандидатира, но не и Иванов", вдигаше рамене и наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев.



„Труд":

От ареста - на инспекция в подопечния им град

"Мафиоти напират към българския парламент", "Изборни кандидати от затвора", "Мафиоти отново на свобода".Такива са заглавията в немския печат след пускането на свобода на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. "Те контролират бизнеса и политиката в град Дупница. Галеви дълго време се радваха на държавно снизхождение, но сега могат да превърнат във фарс усилията на България за по-ефикасно протводействие на корупцията и престъпността", пише "Зюддойче цайтунг".

Дупница обаче посрещна Галеви като месии. "Със свети Георги Победоносец напред! Това е девизът и това е целта - победа! И светецът да ги закриля!" Така с нескрит възторг и радост преживява освобождаването на Братя Галеви архиерейският наместник на Дупница отец Георги Паликарси (45 г.).



Гаранция.

„Новинар":

Раиф Мустафа плати 10 000 лв. за свободата си

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа плати парична гаранция от 10 000 лева, за да остане на свобода. Предлагане на подкуп на длъжностно лице е обвинението, което беше повдигнато вчера на Мустафа в столичното следствие. В понеделник зам.-министърът хвърли оставка, след като дни по-рано беше арестуван собственикът на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов. От прокуратурата обявиха, че Маринов се опитал да подкупи със 100 000 лв. директора на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Ден по-късно градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че обвинителите разполагат със сериозни данни за високопоставен съучастник на Маринов. Така се стигна по повдигането на обвинението на Мустафа. Според обвинението парите били, за да купи фирмата на Маринов за катери. В неделя Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на бизнесмена. Магистратите решиха той да остане зад решетките. Днес втората съдебна инстанция - Софийския апелативен съд ще заседава по мярката му за неотклонение и съдиите ще решат дали Маринов ще остане в ареста.



Скандал.

„Стандарт":

Банда адвокати продава бебета

СОФИЯ. Родното ФБР удари банда адвокати, търгували с бебета. При спецакцията на ДАНС и прокуратурата вчера бяха арестувани юристите Емил Костадинов, Диляна Стоянова и Албена Черими. Заедно с помощници те намирали бременни жени и ги склонявали да продадат децата срещу 3000 лв. за момиче и 5 бона за момче. Докато все още детето било в утробата на майката, адвокатите им осигурявали подслон и храна. В това време те търсили семейство, което да купи бебето. Бандата прибирала по 30 хиляди евро за момиче и 40 бона за момче. Юристите стриктно водели документацията за аферите си в няколко лаптопа, които агентите на ДАНС са иззели. Според първоначалната информация адвокатите са успели да продадат 15 бебета, преди да бъдат разкрити. Голяма част от децата те предлагали на отчаяни гръцки семейства. При продаването на бебето арестуваните юристи лъжели, че всичко се прави съобразно международните изисквания. Повечето гърци били включени в регистъра на кандидат-осиновителите в графата "чужди граждани" към правосъдното министерство. В схемата голяма част от документите минавали през сдружението "Слънчев свят", което е с отнет лиценз през 2007 година.
Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини