От х:

Днес в x:

Астрономи създадоха виртуален супертелескоп

Огромно количество данни преминават в реално време от телескопи по целия свят към суперкомпютър в Холандия, където европейски учени комбинират информацията и създават снимки с висока резолюция на далечни космически обекти, съобщи "Сайънс дейли".

Насочвайки до 16 радиотелескопа от няколко континента към едно място в космоса и комбинирайки сигналите от наблюденията чрез високоскоростна мрежа, европейските астрономи създават "виртуален телескоп" , осигуряващ по-добра резолюция от който и да е земен телескоп.

Мрежата работи с телескопи VLBI (инферометрия със свръхдълга база). Комбинацията на радиотелескопи в нея позволява да се имитира телескоп с размер, равен на на максималното разстояние между индивидуалните телескопи.

Никой реален астрономически инструмент не може да надмине резолюцията на виртуалния телескоп.

До неотдавна данните от телескопите VLBI в Северна и Южна Америка, Азия, Австралия и Европа се записваха и се предаваха физически до центъра в Холандия. Този процес отнемаше седмици.

Предаването на данните вече е електронно, като те се обработват от съвместния институт за VLBI Европа в Холандия. Неговият суперкомпютър, финансиран от европейския проект ExPReS, позволява комбинацията на сигналите в реално време.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини