От х:

Днес в x:

До 3% по-евтин ток от юли

От 1 юли цената на тока за битовите потребители ще бъде намалена с 2 до 3 % за клиентите на трите електроразпределителни дружества. Това съобщи край Варна проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Комисията е вече готова с новите цени и ще ги обяви на 25 юни, посочи Шушулов. По думите му, цената на нощната енергия ще бъде почти изравнена и ще е от порядъка на 10 стотинки за киловатчас. Дневната енергия пък ще поевтинее до около 14,5 стотинки за киловатчас.

Няма опасност за повишение на цените на тока за бизнес абонатите, категоричен бе председателят на държавния регулатор. Стопанските обекти са на свободния пазар и сами си договарят цените направо с производителите. За тях също има понижение на цената на тока, тъй като електроцентралите предлагат на по-ниска цена от миналата година, посочи Шушулов.

Загубите на електроенергия по мрежите високо и средно напрежение у нас са по-високи от тези в останалите европейски страни, но в рамките на нормалното за Евросъюза. При приватизацията на електроразпределителните дружества загубите са били 20%, а при някои и повече. Към момента са паднали до 15 на сто. В Европа загубите за ниското напрежение са в порядъка на 10-11%. Намаляването на загубите не може да стане изведнъж, трябва да се инвестира в ниското напрежение, тъй като нашите мрежи са много остарели, обясни шефът на ДКЕВР.

Заради огромния интерес към изграждане на ветрови и слънчеви паркове, държавният регулатор ще инициира създаването на Стратегия за възобновяемите енергийни източници, разкри още Шушулов. Заявките за изграждане на мощности за производство на "зелена" енергия са за 12 000 мегавата, като за сравнение цялата енергийна система в момента е 10 000 мегавата. Заради това, че е по-скъпа, ръстът в производството на енергия от възобновяеми източници трябва да се ограничи, така както е в Германия - до 8% от общата мощност. За всеки един парк за производство на енергия от слънцето или вятъра трябва да се изградят заместващи мощности. Те ще трябва да се задействат до 15 минути, като най-изгодно ще е да работят на природен газ.

„Възобновяеми енергийни източници в условията на либерализиран пазар на електрическа енергия - европейски практики" - това е темата на международния енергиен форум, който проф. Константин Шушулов откри в курорта "Св. св. Константин и Елена". Участие във форума вземат 350 специалисти, сред които 60 чуждестранни. По време на дискусиите ще бъдат изнесени 78 доклада, 66 от които от родни специалисти.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини