От х:

Днес в x:

Братя Галеви излизат от затвора и тръгват към парламента. Преглед на националния печат




"Дневник":



Срещу 100 хил. лв. братя Галеви излязоха от ареста и се запътиха към парламента



Обвинените в организиране на престъпна група Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, бяха освободени във вторник следобед от Софийския затвор след шестмесечен арест. Причината - кандидатдепутатският им имунитет. Пламен Галев е мажоритарен кандидат в Кюстендил, издигнат от инициативен комитет. Ангел Христов е единственото име в кюстендилската листа на "Партия за либерална алтернатива и мира", а в Перник е издигнат като мажоритарен кандидат от същата партия.

Двамата излязоха от ареста след решението на Кюстендилския окръжен съд, който смекчи мярката им за неотклонение и я замени с парична гаранция от по 50 хил. лв. на човек. Решението може да бъде обжалвано от прокуратурата в седемдневен срок.

На излизане от сградата на столичния следствен арест, дупнишките братя не пожелаха да коментират обвиненията срещу тях. "Кандидатирането за депутати не е бягство от правосъдието", каза Пламен Галев. Изрази увереност, че ще влезе в парламента, ако хората му гласуват доверие, но не пожела да говори повече - първо трябвало да се срещне с членовете на предизборния си щаб.





"Монитор":

Костов мъти нова синя партия



Има идея след парламентарните избори СДС и ДСБ да се саморазпуснат, а от тях да се създаде нова дясна формация с името Синя партия. Това заяви вчера председателят на СДС - София, Борислав Бориславов. За бъдещата трансформация говорели и изявленията на Мартин Димитров и Иван Костов, които вече не споменавали имената на ДСБ и СДС, а само на Синята коалиция. Според него тепърва започва същинската битка за СДС, защото има опасност от поглъщане на политическата сила по схемата на Троянския кон. "Ако някой си мисли, че ще вземе СДС, увит в розова панделка, да си избие тази мисъл от главата", отсече софийският лидер.

Столичната организация излезе и с решение относно разместването на депутатските листи. Два дни преди регистрацията на списъците в ЦИК бяха сменени няколко водачески места. Например в 24-ти МИР в София, където водач трябваше да бъде Иван Сотиров, беше сложен Мартин Димитров. Третото място на Борислав Бориславов пък беше променено на пето в листата. Столичните седесари настояват за почтеност, като подчертаха, че с последните действия на ръководството в лицето на Мартин Димитров членовете и симпатизантите на СДС са сериозно демотивирани за участие в предизборната кампания. Според организацията Димитров не се е съобразил с резултатите от вътрешнопартийните избори. Бориславов обаче уточни, че СДС - София, ще работи за доброто представяне на Синята коалиция на парламентарните избори. Според него успех за предизборното обединение ще бъде създаването на десноцентристко управление.






"Стандарт":

Яне кани Сергей на дуел


Лидерът на РЗС Яне Янев призова премиера Сергей Станишев на дебат. Двамата се борят за народната любов в 25 МИР в столицата.
Вярвам, че ще приемете поканата за открит директен дебат. Не очаквам от вас "да избягате с махленски аргументи, нелепи и комични", както обичате да казвате, пише в поканата на Янев към премиера. Като мажоритарен кандидат в района освен Яне Янев ще се яви и Стефан Инджов, който досега е работил като консултант в екипа на американския сенатор Патрик Кенеди.
Нямам амбиция да ставам министър на вътрешните работи. Това обяви вчера екс главният секретар на МВР ген. Илия Илиев вчера. Напусналият поста си през 2007 г. Илиев е мажоритарен кандидат в Плевен от листата на "Ред, законност и справедливост". Така висшият полицай заформи един от най-интересните двубои за идващия парламентарен вот, влизайки в битка с бившия си шеф Румен Петков. Не съм член на партията на Яне Янев, влизам като експерт, защото имам дългогодишен опит и смятам, че мога да съм полезен, допълни генерала.





Корупция





"Дневник":


Имало корупция по всички етажи в МВР



"България е далече от момента, когато икономиката и политическата класа ще се опитат да нормализират корупцията в МВР", каза вчера пред БНР Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. За корупция в МВР може да се говори от най-ниските етажи и се стигне до директори и министри", добави той. Според Безлов не може да има корупция на ниско ниво без да има корупция на средно и на високо ниво, а също защита и политическа намеса.

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията в силовите групировки участват най-вече бивши спортисти, полицаи и затворници. Ефективността на Висшия съдебен съвет по отношение на търсенето на отговорност от магистрати за извършени нарушения остава слаба. Данните сочат, че от януари 2006 до ноември 2008 г. срещу магистрати са образувани дела предимно за подкупи и неизпълнение на служебни задължения.

"Някои служители на МВР са изложени на по-голям риск от корупционни практики от други", каза вътрешният министър Михаил Миков. Той визира Гранична полиция и Охранителна полиция.





"Стандарт":

Разчетоха € 50 000 с почерка на Мустафа




Подалият оставка зам. вътрешен министър Раиф Мустафа най-вероятно е човекът, написал на ръка сумата от 50 000 евро върху визитка. Така той показал каква трябва да е сумата на подкупа, който трябва да предложи собственикът на "Автоинженеринг" Росен Маринов. Парите трябвало да бъдат предложени на шефа на Агенцията по риболовство и аквакултури Марин Димитров, за да пусне спечелен от "Автоинженеринг" търг за 2,4 млн. лева. Намеренията на Маринов обаче са провалени от агенти на ДАНС, които го задържаха секунди след срещата му с Димитров на 11 юни. В скандала бе намесено името на зам. вътрешния министър Раиф Мустафа, за когото се твърди, че е посредничал при уговорката за подкупа. Основната улика срещу него е именно визитка, на гърба на която е написано "50 000 евро". Тя бе открита при обиска на джипа "Мерцедес" G-класа, с която се движел арестуваният Маринов.
"Експертизата на почерка е готова, ще умуваме до утре (б.р. днес) дали да повдигнем обвинение срещу Мустафа", заявиха вчера източници от столичната градска прокуратура. Магистратите обсъждаха до късно снощи какво точно обвинение да бъде повдигнато срещу зам.-министъра Раиф Мустафа, който подаде оставка заради скандала, но отрече да е замесен в аферата. Най-вероятно обаче той ще бъде привлечен в делото като съучастник. Другата алтернатива е той да сътрудничи максимално на обвинението само като свидетел, казаха магистрати.







Европатент







"Монитор":


Шест луканки се борят за европейска слава



Шест традиционни български луканки, пастърмата, филе „Елена", роле „Трапезица" и врат „Тракия"ще бъдат защитени в Европейския съюз, каза вчера Кирил Вътев, председател на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти".

Процедурата по патентоването ще продължи повече от година, съобщиха от аграрното министерство. 25 компании от бранша са се включили вече в организацията, която е отворена и за други.

Тяхната цел е да се защитят пред Евросъюза старите рецептури, технологията на производство и наименованията на традиционните български месни продукти като национална интелектуална собственост. В момента сдружението очаква регистрация, преди да се достигне до европейско признание за нашите продукти, трябва да се извърви доста дълъг път и у нас да се създаде контролен орган, който ще следи за защита на продуктите.

Има два начина за протекция на българските хранителни продукти в ЕС-за защитено наименование за произход, географски указания или храни с традиционно специфичен характер. При първите две трябва да се докаже връзка на качествата на продукта с това, че произхождат от даден географски район, докато за храните с традиционно специфичен характер е необходимо да се докажат съхранени рецептури, традиции в производството и история на продукта на пазара най-малко 25 години, съобщи за "Монитор" Емилия Вълчева, която е експерт в отдел "Европейска интеграция и международни отношения" в Министерството на земеделието и храните. Интересът към този вид политика все още не е достатъчно голям, бавното задействане от страна на производителите е причинено от факта, че те не са мотивирани достатъчно от търсенето у нас. Само група производители, които имат отношение към даден продукт, могат да кандидатстват за закрила първо пред нашето МЗХ, а след това и пред Европейската комисия.




Източник: news-bg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини