От х:

Днес в x:

България пред извънредно положение, готовност за затваряне на училища и обществени обекти, принудително изолиране на заразени с вируса

Ние взехме решение в една точка и във връзка с разрастващата се епидемия - предлагаме на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус.
Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на правителството във връзка с критичната ситуация с коронавируса у нас. Министър-председателят уточни, че извънредното положение е по предложение на кризисния щаб.

По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали и т.нат, уточин премиерът.
По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

Министър председателя заяви, че органите на реда полиция и жанданмерия, ще получат правомощия принудително да поставят под изолация, заразени граждани, които не спазват карантината.
Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.
Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил. България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил., бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание. У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тъ
    Тъта
    2 -3
    00:46, 13 мар 2020
    Юруш към магазините - юфка и вода!
Последни новини