От х:

Днес в x:

До 20 март трябва да бъдат почистени нерегламентираните сметища в Пъвомайско

Изображение 1 от 3

    До 20 март трябва да бъдат почистени нерегламентираните сметища в общината Първомай, каза кметът Николай Митков. Срокът е даден от Областната администрация, която е предупредила за проверки и строги санкции за кметовете, които не са ликвидирали сметищата.

    Повод за изказването на Митков стана снимка, изпратена ни от наша читателка. На снимката се виждат множество кости, най-вероятно от телета. Животинските остатъци са почернели, което показа,че са на това място от доста време. А читателката споделя, че почти няма място, на което човек да иде сред природата, близо до Първомай и да не попадне на такава мръсотия: „Реших да споделя, защото е отвратително – човек реши да се разходи и се сблъсква с това“

    Факт е, че сметище има до всяко село. Почистването им ще струва на общината между 15 000 и 20 000 лв. Средствата са заложени в план-сметката за дейностите по почистване в общината.

    Кметът обмисля заедно с ОбС да бъдат предприети по-сериозни мерки, за да не се допуска нерегламентирано изхвърляне на отпадъци – охрана и по-високи глоби.

    „Бих искал да проведем една информационна кампания, за да обясним на хората кой отпадък е битов и къде трябва да бъдат изхвърляни и извозвани другите отпадъци. Само от нас зависи да опазим природата и трябва да променим манталитета си, че всичко ни е разрешено стига някой да не ни е видял“.

    Първи в премахването на нерегламентирано сметище са село Градина, които днес трябва да приключат и село Бяла река. Всички други кметове от общината трябва да организират почистването да е факт до 20 март.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Pr
      pr2
      9 -1
      10:20, 11 мар 2020
      Неможе да бъде ! Ами сметището до старото гробище на което се изхвърлят не само строителни отпадъци, а общината периодично "подравнява" ? Това какво е - мълчаливо съгласие ,евтин пиар или широко затворените очи на общината .
      • Аз
        Аз
        1 -2
        11:12, 11 мар 2020
        Ето за това става въпрос !
        Кмета не може да е навсякъде, от своя страна гражданите не се чувстват защитени ако застанат с лицето си, затова един имейл за АНОНИМНИ сигнали и полицията да проверява на място. В 90% от случаите не са нужни свидетели, хората сами си признават.
      • Ки
        Кирякова
        0 -3
        11:19, 11 мар 2020
        Този сигнал не беше анонимен.
    • 2
      До
      До кмета на общината
      6 -1
      10:23, 11 мар 2020
      Моля отговорните за чистотата лица да обявят имеил на който гражданите да могат да изпращат АНОНИМНИ сигнали СЪС СНИМКИ на колите или хората които изхвърлят боклуците. Само страха от глоба би променил нещо.
      Друго много важно нещо е хората от населените места да знаят къде могат да изхвърлят отпадъци от ремонтни дейности, умрели животни, органични отпадъци.
      • Ки
        Кирякова
        2 -3
        11:22, 11 мар 2020
        Строителните отпадъци се карат на сметището в Асеновград. Намирате ремарке, трактор с ремарке или някой,който е готов да свърши тази услуга. Умрелите животни се загробват - в общината има определни за целта места. За органичните отпадъци се прави компостираща система.
      • Пи
        питагор
        12 -1
        11:28, 11 мар 2020
        Игейййй чак до асеновград да се карат отпадаци ни може ли сига като увеличиха таксата кметя да определи една площ която ни е плодородна та не пърумайци да си фърляме там строителните отпадаци и после кметя с едно камионче да ги кара в асеновград яз на това му викам социална пулитика. Ти си тръгнала да даваш акъл кой какво да си вземе ай сиктир. Нали затва офцято избраха комунистите те уж са социални. Другите отпадаци кучета ги яли в буквалния и приносния смисъл.
      • Аз
        Аз
        2 0
        12:23, 11 мар 2020
        Това на практика не работи! Или може би работи,но за фирми. Ремонтиран банята, сменям плочки,мивка и тоалетна и за този отпадък да тръгна да търся транспорт до Асеновград ?!?
        За загробване на животни съм чувал само по телевизора. Нека и други хора се включат- знаете ли къде във вашето село може да загробите умряла крава ?
        Къде има компостиращата яма? Есента ,всеки който е имал домати,краставици ,пипер ги измъква и хвърля където ми е най лесно, само са не е в неговата градина . Някои ги горят.
    • 3
      До
      До хората
      4 0
      11:27, 11 мар 2020
      Драги съграждани сезирайте компетентните органи за което и те трябва да носят отговорностите си.Полицията не е за всичко.Тя не може да огрее на всякъде за щяло и не щяло.
      • Пи
        питагор
        6 -2
        11:31, 11 мар 2020
        Пулицията мой чувек е точно за тува закото тя е единствения орган и то вътрешен който може да разпорежда и да употребява сила. Пристави си чи някой види на къра някакъв си малехо да разтоварва цял камион с утпадаци како жъ напрай нищо ще си гледа ако напрай забилежка може и бой да яде ако се убади на общинътъ ония жъ кажат глей си рабтата не с тя токчета ниможим по къра да ходим а ако викне пулицията те имат прау да задържат както малехото така и превозното му средство до изясняване на случая и пристигането на ония с токчетата. Затва пулиция трябва да са вика винаги стига да дойдат щоту и това го има.
      • Ма
        Мара
        1 -3
        12:29, 11 мар 2020
        Как ?
        Аз не искам да ме влачат по дела и да ме мразят хората.
      • Пи
        питагор
        4 0
        12:36, 11 мар 2020
        ъм да ни искаш мъльчи си и всичко жъ е в боклуци за ко ходите тогава да приказвате
    • 4
      Лю
      ЛЮБЕНОВЦИ
      8 0
      18:22, 11 мар 2020
      В Любеново между гробищата и язовира, които също е пълен с боклуци (телевизори, обувки, умрели кучета) "поляната" е превърната в сметище! Как е възможно? Там има ли кмет или на Митков да сигнализираме?
      • Та
        Там
        8 0
        18:26, 11 мар 2020
        Все едно няма!Сигнализирайте на по-високо ниво!Кварталите нямат кметове не разбрахте ли?
      • Па
        пак там
        0 -2
        22:38, 11 мар 2020
        На тази поляна през соца покрай канала имаше дървета и властите връзваха за тях безстопанствени кучета и ги трепеха. като деца сме гледали сцената. за съжаление оставаха там и си гниеха.
    • 5
      Ба
      бай уй
      2 0
      22:33, 11 мар 2020
      Моля гражданите да не изхвърлят боклука на края на селото...
    • 6
      Ке
      Кети
      8 -8
      05:45, 12 мар 2020
      Първо скоро ще изчистим боклука от новото сметище наречено общински съвет и общинска администрация , които БСП и една гладна орда довлече. После ще извозим боклуците Митков, Ганчев и сие. И на края ще възцарим вечна обич, вечна правда в общината.
      Скоро......
      • ??
        ???
        5 -4
        08:42, 12 мар 2020
        Скоро,скоро колко да е скоро?Май само на приказки го докарваш!?
      • Пи
        питагор
        2 -3
        09:03, 12 мар 2020
        ъм то сичкуту българин е революционер на маса и по форумите ва яз жъ ти кажа колко скоро жъ е след 3 години убаче тамън да дойде време за възстание и офцято жъ забравят и друга песен жъ заблеят после като се събудят 3-4 месеца жъ пцуват ще викат че скоро щели да направят еди какво си и накрая пак ще забравят и тия цикли ще продължават на 4 години дукато пърумай ни са затрие.
      • ..
        .............
        1 0
        13:31, 13 мар 2020
        Ми то никога не е късно да се направи това
    Последни новини