От х:

Днес в x:

Какичка свила европари, искат да ги върне. Преглед на националния печат


Искат една кака да върне европари, разкрива „24 часа"

Сестра на висша чиновничка в Министерството на финансите, която разписва плащания по европроекти, е обвинена в присвояване на пари по програмата "Леонардо да Винчи".

2 дела се водят срещу бизнес дамата Ася Инджова, която е по-голяма сестра на шефката на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите Силвия Инджова.

"Още миналата година ДАНС информира със становище Меглена Плугчиева, че в случая няма закононарушение, но има потенциален риск от конфликт на интереси, който може да се ползва за критика на България - обясни вчера говорителят на агенцията Зоя Димитрова. - Тази дама наистина е печелила няколко проекта, но пък сестра й се ползва с добро име като професионалист, като един от най-добрите експерти в министерството и не е участвала нито веднъж в комисия, която одобрява проекти на сестра й."

Над 10 г. Силвия Инджова е основният човек в "Национален фонд" към Министерството на финансите, който е шапка на всички структури, отговорни за договарянето и разплащането с европари.

"Преди 7-8 месеца ми докладваха за проверка на ДАНС, която не е открила конфликт на интереси", спомни си вчера Меглена Плугчиева.

Въпросъс със сестри Инджови обаче не е от компетенцията на вицепремиера. Работата на фонда, оглавяван от Инджова, се следи пряко от националния координатор Димитър Ивановски.

"Той пък от своя страна отказва да коментира каквито и да било "роднински" казуси. (Виж как са разпределени силите във финансите)

Не може и дума да става за конфликт на интереси, тъй като проектите по програмата "Леонардо да Винчи" се финансират не от звеното, оглавявано от Силвия Инджова, а пряко от Брюксел, казват юристи.

Други обаче смятат, че прокурорите трябва да се разровят в имената на спечелилите проекти по ФАР, защото там имало и други роднини на висши държавни чиновници.

Служители от финансите допускат, че Силвия не е лобирала сестра й да спечели проектите по "Леонардо да Винчи", но фактът, че Ася е нейна сестра, е могъл да действа като "пропуск и препоръка".

Според "Дакси" Ася Инджова участва в управлението на ЕТ "АСПРО - Ася Инджова", АСПРО ЕООД и фондациите "Фар", "Алтернатива за устойчиво развитие" и "Европейски диалог за развитие".

Ася Инджова е съавтор на книгата "Ръководство по оперативна програма 3: Развитие на човешките ресурси", тиражирана от нейното издателство "Аспро".

По едното дело предстои предявяване на материалите от разследването на Инджова и защитата й. То обаче е затруднено, тъй като от началото на юни дамата е представила болничен лист за 1 месец. Освен това сменила и няколко адвокати, на които трябвало време, за да се запознаят с казуса.

На Инджова е повдигнато обвинение в присвояване на около 80 хил. евро по 2 проекта по "Леонардо да Винчи" през 2005-2006 г.

Единият е "Усвояване на френския опит в саниране на жилищни сгради", а договорът е сключен с фондация "Фар". Тя трябвало да организира и финансира обучението на 20 млади строители в Париж - транспорт, храна, езиков курс, образователно-практическа дейност, дневни разходи и застраховки.

Вторият проект е "Практическо обучение в иновативни методи в установяването на компютърни системи за сигурност".

Обучението на работниците трябвало да се организира в Атина от фондация "Алтернатива за устойчиво развитие", чийто управител е Ася Инджова. Фондацията трябвало да поеме разходите по пътуването, пребиваването и компютърното обучение на работниците в Гърция.

Инджова е подведена под отговорност за това, че е изтеглила преведените й пари, но не е изпълнила ангажиментите си по договора.

Повдигнато й е обвинение и за това, че съзнателно е използвала документи с невярно съдържание, за да осчетоводи разходи, които не е направила. Става дума за застрахователни полици.

Никога не съм ходила в Гърция на обучение, не съм участвала в курс по компютри.

Дадоха ми 300 лв., снимаха ни, подписахме някакви документи, разказва свидетелка, която работи като касиер в петролна фирма.

Другото дело срещу Ася Инджова е в съдебна фаза, след като прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу нея през март тази година.

Той е свързан с проекта "Установяване на френския опит в газифицирането на сгради" за 24 700 евро. Договорът е подписан през есента на 2006 г.

Става дума за допълнителната квалификация и практическото обучение на 20 млади работници. Проектът трябвало да се осъществи през 2007 г.

Преведени и изтеглени били само 60 процента от цялостното финансиране на проекта за 45 360 евро. Процедурата по превеждането на останалата част от парите била спряна заради пропуски в документацията на изпълнителя на проекта.

Досъдебното производство е било образувано през септември 2008 г. В хода на разследването били разпитани по-голяма част от списъка на хората, участвали в обучението. Те заявили, че не са участвали в такъв курс на обучение.

След внасянето на делото през пролетта на тази година в Софийския районен съд той е преценил, че не са допуснати процесуални нарушения, и го е насрочил за 23 юни. 23-ма свидетели ще бъдат призовани да дадат показания. Ще бъдат изслушани и 3 вещи лица, изготвили банково-счетоводната експертиза.

Ася Инджова отказа коментар. (24часа)







Силвия Инджова: В работата си се ръководя от професионални стандарти



След многократни опити "24 часа" успя да разговаря със Силвия Инджова вчера в 17,12 часа.



Ето какво каза тя: "В своята работа аз винаги съм се ръководила от професионалните стандарти, от принципите на безпристрастност и от липсата на какъвто и да е конфликт на интереси.



Който познава естеството на работа на дирекция "Национален фонд" много добре знае, че аз работя само с институции от публичната администрация и че работата ми не позволява каквито и да било дори потенциални ситуации за възможен конфликт на интереси, с което и да било физическо или юридическо лице в България". (24часа)







Роднинството нямало връзка с договора



Знам, че сестрата на Ася Инджова е шеф в Министерството на финансите, но това няма никаква връзка със сключването на договора. Това каза шефът на Центъра за развитие на човешките ресурси Людмил Ковачев.

Той обясни, че на 20 януари 2009 г. от организацията са поискали от Инджова да върне 24 816 евро, но и досега сумата не е възстановена.

Центърът за развитие на човешките ресурси упражнявал контрол във всеки етап. Трима външни експерти независимо един от друг оценявали всеки проект по "Леонардо да Винчи". Крайната оценка била средноаритметично от трите.

След подписване на договор се плаща аванс, допълни Ковачев. По време на изпълнението се прави мониторинг. Хора от центъра проверяват документацията. При отчитане на проекта отново се проверяват всички документи. Ако всичко е както трябва и са изпълнени целите на проекта се прави балансово плащане (остатъкът от сумата - бел. ред.).(24часа)



Калин Петров от Видин: Парите не са изкушение, ако са чужди



"Като казах на приятелите, че съм намерил на улицата портмоне с 465 лв. и съм го занесъл в полицията, те не повярваха. Мислеха, че се шегувам", разказа 14-годишният Калин Петров от видинското СОУ "Цар Симеон Велики". Вчера седмокласникът бе героят на училището на церемонията за връчване на свидетелствата за завършен VII клас. Самият той се притеснява от интереса към него.

"Парите не са изкушение, когато са чужди. Мисля, че всеки съвестен гражданин би постъпил като мен", казва тийнейджърът.

В полицията във Видин не помнят скоро да е имало подобен случай

"Постъпката на Калин е достойна за уважение", коментира полицейският инспектор Мирослав Радуканов, който му връчи от името на ОД на МВР грамота, парична награда от 50 лв. и топка.

Днес вътрешният министър Михаил Миков ще го приеме в МВР, където Калин ще получи грамота за благодарност. От вчера момчето е носител и на най-високото отличие на училището си - златна значка, давана досега на абитуриентите пълни отличници.

"Искаме да поощрим този начин на поведение. В същия ден (12 юни - б.а.) "24 часа" писа и за друг наш ученик, който катастрофира с противозаконно отнета кола", коментираха учители.

На момчето и през ум не му минало, че може да вземе намерените на улицата пари:."Нямам право да ги харча, а и всичко си имам", обяснява Калин. Когато в голямото междучасие миналия четвъртък намерил портмонето на улицата, първо се обадил на родителите си. Изчакал на мястото, защото предположил, че собственикът може да се върне да ги потърси, но никой не дошъл. След училище отишъл с баща си в полицията.

Бащата на Калин Петър Младенов е начален учител в ОУ "Христо Ботев". "Смятам, че е постъпил правилно. Специални поощрения за всяка добра постъпка не са необходими, добрите постъпки трябва да са система." В учителската си практика той вижда и другата страна на поведение на учениците. Убеден е, че основният проблем е липсата на правилно възпитание и на подходяща ценностна система. Със съжаление констатира, че сред родителите има и такива, които не полагат достатъчно усилия в тази посока.

Иначе Калин по нищо не се отличава от връстниците си. Обича компютърните игри, плажа на Дунав и приятелите си. Тренира волейбол, а любимците му са Матей Казийски и Пламен Константинов.

Макар че е на 14 г., вече знае какво иска да учи - международни отношения или европеистика

С многото награди вчера той получи и свидетелството си за завършен VII клас, в което има само шестици. На въпроса каква е цената на една шестица отговаря: "Шестиците нямат стойност, образованието е по-важно. В следващите дни се стягам за изпити, защото ще кандидатствам в английската гимназия."



Човекът с подкупа спонсор на ГЕРБ, описва „Монитор"

Арестуваният преди няколко дни бизнесмен Росен Маринов участва в обръч от фирми, като щедро се е отчел с парични дарения пред партия ГЕРБ, установи проверка на "Монитор".

Собственикът на фирмата "Авто инженеринг", който опита да подкупи шефа на агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, е пряко свързан с "Киров" АД. Както е известно, неотдавна неговият собственик Киро Киров беше отвлечен и освободен срещу откуп в размер на 620 хил. евро.

Дружеството му е съсобственик на управляваната от Маринов фирма "Консорциум Киров енд партнерс" заедно с "Авто инженеринг холдинг груп", зад която стои именно арестуваният бизнесмен. Според декларацията за спонсорите на ГЕРБ през 2007 година партията на Цветан Цветанов е получила от "Киров" АД цели 27 хил. лв. кеш и още 26 323, 80 лв. непарично дарение. Така фирмата се превръща в основен спонсор на политическата формация.

За „Монитор" разследващите обясниха, че проверката срещу Росен Маринов и съдружниците му продължава.

В момента звеното за борба с измамите с европари разглежда под лупа всички проекти, които бизнесменът е печелил досега. Разследващите обясниха, че до момента Маринов се интересувал най-вече от европрограмите ФАР и САПАРД. По тях той е печелил множество поръчки, като годишно печалбата от тях възлизала на над 30 млн. евро. Сега разследващите започват изземването на всички документи на фирмите на Маринов. В проверката ще се включат и данъчни служители, които ще проверят бизнесмена за укриване на доходи и неплащане на налози. Според запознати Маринов живеел много охолно, карал скъпи коли, а наскоро с един от съдружниците си дори си купили частен самолет.

До дни трябва да бъде повдигнато и обвинение на висшия държавен служител, който според разследващите е помагал на Маринов при уговарянето на подкупа. В момента се проверяват всички документи, подписани от заподозрения чиновник, като е назначена и графологична експертиза. Тя трябва да е готова днес. Резултатите от нея ще дадат основание на държавното обвинение да повдигне обвинение на заподозрения чиновник. Според източници на вестника то ще бъде посредничество при даване на подкуп. За него законът предвижда наказание до 3 г. затвор или глоба до 5000 лева.

Разследването разполага и със записи от СРС, които доказват връзката на Росен Маринов с подалия оставка зам.-министър на МВР Раиф Мустафа, съобщиха още пред вестника от прокуратурата.

По неофициална информация телефоните на Росен Маринов и Марин Димитров са били подслушвани от ДАНС в продължение на седмица. В един от двата разговора помежду им ясно се чувало как бизнесменът предлага 100 000 лв. на държавния служител.

Росен Маринов бе закопчан миналия четвъртък по обвинение, че е предлагал подкуп на шефа на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Според разследващите арестуваният бизнесмен е предложил рушвет на Димитров, за да пусне спечелен от Маринов и после спрян конкурс за доставка на катери за нуждите на агенцията.

Опитът за подкупване е бил следен от службите, а директорът на агенцията на свой ред се обърнал към ДАНС, за да подаде сигнал за отправеното му предложение за подкуп, което той отказал.



Мистър Рушвет си купил самолет, брои „Стандарт"

Бизнесменът Росен Маринов, който бе арестуван заради бомбастичен рушвет от 100 бона, е спестил и за частен самолет. Данъчни и прокурори вече проверяват имотите и сметките на собственика на фирма "Автоинженеринг" като част от акцията "Тузари".

Маринов бе задържан заради опита му да подкупи шефа на държавната агенция по рибарство.

Така той искаше да си подсигури спечелването на търг за катери.

В момента се разследва дали Маринов е декларирал всичките си доходи. Отделно спецзвеното за борба срещу измамите с европари проверява как е печелил проектите по програми на ЕС.

Днес или утре се очаква да бъде повдигнато обвинение и на бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа, който също бе замесен в скандала с рушвета.





Три години затвор за миялна машина на кредит, разкрива „Труд"

За неплатени вноски по стокови кредити за битови уреди вече се лежи и в затвора. Първата такава присъда потвърди вчера окръжният съд в Добрич. 29-годишният Васил А. бе осъден ефективно на три години затвор за неплатени вноски за миялна машина "Аристон" на стойност 769 лв. За да получи уреда, жителят на Добрич представил фалшив договор, че работи във фирма. Той издължил само първата вноска, след което спрял да плаща, съобщиха от съда.

Престъплението било извършено на 26 ноември 2007 година. Васил отишъл в магазин за бяла техника в Добрич с намерение да купи въпросната машина на изплащане.

Той представил на продавач-консултантите данните от личната си карта и заявил, че работи на трудов договор във фирма. В магазина му повярвали и му дали стоков кредит. Мъжът платил 20 на сто от цената на място, или 269 лв., и получил миялната машина. По договор той трябвало да издължи още 11 вноски по 50,25 лв. Но не платил нито стотинка. След като се разтърсили, служителите на компанията, отпуснала кредита, установили, че Васил никога не е работил във въпросната фирма. Той посочил и фалшив адрес, на който не бил открит. Оказало се, че последният му реален адрес е във Варненския затвор. Мъжът излежавал поредна присъда там. От 1995 г. той е осъждан 8 пъти, основно за кражби и за отклонение от военна служба. Големият брой присъди бил една от причините Васил да бъде осъден ефективно, заявиха от Добричкия окръжен съд.

Наложената присъда съответства на степента на обществена опасност на деянието му и на неговата личност и е необходима за поправянето и превъзпитанието му, се посочва в решението на магистратите.



Учените търсят бизнес партньори, разкрива „Дума"

Няма форум за проблемите на науката, на който да не се казва, че връзката между науката и бизнеса у нас не е на задоволително равнище. Според данни на Европейския съюз участието на българския бизнес във финансирането на изследвания е на практика пренебрежимо - от 0,05 до 1% от всички инвестиции за наука (при около 50% средно за ЕС-27 в момента). По процент на иновационните предприятия (16%) България също е на последно място в списъка на 27-те страни, където средният процент на предприятията, ползващи иновации, е 42. В момента повечето от българските иновационни предприятия са в областта на информационните технологии и повече от половината са в областта на услугите и търговията, не на производството.

Тази тревожна ситуация се влошава още в условията на настъпилата икономическа криза. Какво да се прави, когато бизнесът не проявява интерес нито към научните изследвания, нито към внедряване на наукоемки продукти? Вариант за излизане от това положение предложи Българската акадмия на науките по време на националния форум за наука през април т.г. - тя огласи намерението си да образува стартиращи фирми, организирани на базата на научен продукт, създаден в академичните институти (т.нар. спин-оф фирми). Миналата седмица се състоя първата работна среща в рамките на тази инициатива, на която бяха поканени водещи политици, както и ръководителите на Българската стопанска камара. Целта бе учените от различни институти да представят свои конкретни приложни научни разработки и технологии, готови да бъдат реализирани в производството. Търсим бизнес партньори и бизнес клиенти, обобщиха изследователите. В УС на академията дори са приети правилата за създаване на стартиращи фирми. За съжаление към срещата не проявиха интерес нито политиците (те редяха предизборни листи), нито пък представителите на бизнеса. А имаше какво да чуят. Но у нас сме силни в надприказването, а когато се стигне до конкретно действие, нещата зациклят.

В момента в академията съотношението между приложните и фундаменталните изследвания е 70 към 30. В последните години засилването на приложния елемент в научните изследвания се дължи до голяма степен на разширяващото се участие на наши учени в рамковите програми на Евросъюза, в които се насърчава прилагането на изследванията в практиката. В БАН бе създаден и Иновационен център, който координира работата на институтите в областта на иновациите, както и т.нар. Гис Трансфер център, който подпомага трансфера на нови знания към индустрията. В общественото пространство у нас не е много известно, че само през 2007-2008 г. в 32 института на БАН са създадени и внедрени 285 научни продукта (технологии, образци, разработки) и средствата от реализацията на тези продукти в българските фирми са 42 млн. лв. Отделно са създадени научни продукти за нуждите на министерства, ведомства и общини - за над 9 млн. лв., съобщи председателят на БАН акад. Никола Съботинов. По думите му в последните 5 години институтите на академията поддържат 252 патента и 378 патента на изобретатели от БАН съвместно с външни фирми. Подадените нови заявки за патенти са 280, включително за европейски патенти. Подадените заявки за нови патенти съвместно с фирми са около 400, от които 25 европейски.

На срещата бяха представени част от приложните научни резултати на различни институти, степента на готовност за внедряването им (много от тях са реализирани вече в чужбина) и възможностите на тяхна основа да се достигне до комерсиализация. До момента 24 института на академиата са подали предложения, които могат да станат основа за изграждането на малки иновативни предприятия - 56 от тях са в областта на инженерните науки, 32 в областта на биологията, 20 в химията и т.н. Смятаме, че нашата инициатива трябва да бъде подкрепена от министерствата на икономиката, на финансите, на образованието и науката, защото ние предлагаме една краткосрочна стратегия за реално използване на научните резултати за икономическото развитие на страната, каза акад. Съботинов. В крайна сметка би трябвало и у нас да се случи това, което става в целия свят - науката да се използва като лост на икономическото развитие.

Общо 26 готови приложни научни продукта и технологии бяха представени на тази първа среща. В Лабораторията по приложна физика в Пловдив например са създали технология за електродъгово нанасяне на свръхтвърди покрития върху материали и вече я продават в Европа на изгодна цена. С технологията си за оксидиране пък учените ни са монополисти в света. Нима не е изгодно тя да се внедри в произдводство и България да печели от нея? Оказва се, че в лабораторията правят дори хладилници - без фреони и без компресори, с гаранция 5 години. В страната ни няма обаче кой да произвежда дори кутиите за хладилниците. На срещата учените показаха как изглежда техният хладилен шкаф за съхраняване на вино - само три фирми в света продават подобни.

В Института по инженерна химия са създали средство от полимери, способно да задържа влагата в почвата, нанася се във вид на разтвор и е лесно за употреба в земеделието. Пак там получават млечна киселина от отпадъците на млечната промишленост. В Института по електроника пък учени са създали оригинален високочувствителен оптичен магнитометър, който е защитен и с европейски патент. Може да служи за измерване на силата на магнитните бури, а може и за магнитокардиограми на човешкото сърце. Към уреда проявяват засилен интерес клиенти от чужбина, но в България - не. А би могъл да има широко приложение.

Наистина ненадминати в създаването на комплексна система за защита на водни територии от терористи са учените от Института по металознание. Някои от уникалните отбранителни средства, създадени в института, вече се продават в страните на НАТО - от "умните" подводни сонари и сензори, откриващи леководолази, до подводните оръдия, взривяващи смъртоносен въздушен облак чрез високо налягане. Съвсем мирни новости представиха генетиците - осем нови сортове домати, които хем могат да се съхраняват дълго на пазара, хем имат ненадминатите вкусови качества на някогашния български домат - май вече сме ги позабравили покрай "каучуковите" зеленчуци от внос, които в последните години ядем за наш срам в плодородната ни България.



Уникален речник доказва, че старославянският е старобългарски



В края на миналата седмица Институтът за български език при БАН представи току-що излезлия от печат втори том на "Старобългарски речник". Едно от най-ценните неща в него е, че чрез включените в него думи той доказва, че първоучителите Кирил и Методий са ползвали български говори и диалекти при съставянето на славянската азбука и те на практика са в основата на езика, който наричаме старославянски. И че именно ние, българите, сме свързани по силата на родословието си с огромното Кирило-Методиево дело и сме негови наследници. Старобългарският пък е езикът на българската народност през IХ-ХI век. Добре е да помним това в днешното болно време.

Първият том на този уникален речник, събиран дума по дума от автентични ръкописни източници, е отпечатан през 1999 г. с помощта на финансиране от Фонда за развитие на изкуствата към програма ФАР. За съжаление в продължение на 10 години след това учените не са могли да съберат средства, за да подготвят и издадат втория том. Тази година техният изнурителен труд се увенча с успех с помощ от фонд "Научни изследвания" към МОН и фонда "Култура" на МК, след като са кандидатствали три пъти с проект за този речник, обясни н.с. Ваня Мичева, която е научен секретар на речника. Отговорен редактор е чл.-кор., проф. Дора Иванова-Мирчева. Той е изключително ценна книга и значимо събитие в областта на историческото езикознание не само в рамките на българското културно наследтво, но и изобщо в славянския свят. Дори в Хърватско до ХVIII в. са пишели на глаголица, родена да изрази особеностите на българския говор, в Румъния до ХIХ в. пишат на кирилица, напомни Ваня Мичева.

Вторият том на "Старобългарски речник" включва думите от О до Ижица. Той представя лексиката от класическите старобългарски паметници, дошли до нас в оригинал или чрез преписи от Х-ХI в. От него разбираме колко богат е бил старобългарският книжовен език, до какво изумително съвършенство е достигнал той още в зората на своето създаване, казват изследователите.


Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини