От х:

Днес в x:

Пътни хулигани, дарихте ли органите си?

За да напомнят за опасността на пътя, билбордове със снимки на човешки сърца ще стряскат шофьорите по пътищата на България това лято, предаде bTV.

Те са част от шокираща кампания на Българската асоциация на пострадали от катастрофи, с която се прави опит да се ограничат жертвите на пътя. А статистиката е ужасяваща - всяка година у нас на пътя загиват хиляда души.

През 2006 година синът на Ева Емфеджиева остава завинаги на 15.

"Почина на място в автомобилна катастрофа. В смисъл - беше прегазен, беше прегазен като пешеходец. От пиян шофьор", споделя г-жа Емфеджиева.

Заедно с него е и самата Ева. Тя оцелява. Шофьорът няма спомен за случилото се. Но и да има, няма как да върне времето назад.

В пореден опит да ограничат катастрофите на пътя Българската асоциация на пострадалите започват шокираща кампания. Тя е насочена директно към хулиганите на пътя.

Според шефа на асоциацията Владимир Тодоров е време всички да разберат, че шофирането е опасно занимание. Затова 20 билборда със стряскащи послания ще бъдат сложени по магистралите.

"Оставайки по-дълго в съзнанието това ще накара водачите поне с 5 км да намалят скоростта и ще се предотвратят поне няколко катастрофи. Което значи по-малко жертви", обяснява Тодоров.

"Вече сме свикнали с цифри и статистки. Това е абстрактно със споменаването на числа - хиляда загинали, 10 хиляди ранени. Хората си мислят, че на тях няма да им се случи. Че са вечеряли с Господ", допълва той.

От европейските държави само в България няма национална политика срещу касапницата на пътя. Кампании като тази помагат, но не са генерално решение.

"Всеки разчита, че на него няма да се случи, след като един път е минал. Никой не е застрахован и, ако ние сами не се пазим, няма кой да ни опази", заявява Ева Емфеджиева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини