От х:

Днес в x:

Чиновник отказа 100 бона рушвет. Преглед на националния печат

„Дума": България е готова дори за пандемия

Вчера следобед от Световната здравна организация се получи писмо в Министерството на здравеопазването, според което генералният секретар на СЗО г-жа Маргарет Чан обявява преминаването към последната, 6-а степен на опасност от възникване на грипна пандемия. Това означава, че има широко разпространение на заболяването в повече от една страна от даден континент, различен от региона на първоначалното появяване и разпространяване на вируса. Обявяването на пандемията не означава, че тежестта на заболяването се е увеличила, а само, че географското й разпространение се е разширило, поясни министър Желев. Той допълни, че грипът продължава да протича в лека до средна форма и припомни, че последната пандемия е била преди 41 години. "Очевидно е, че имаме по-устойчива имунна система, подчерта министърът и допълни, че най-същественото в случая е спазването на личната хигиена. Ограничаването на международните пътувания, както и търговията, нямало да даде ефект.

„Стандарт": Министри и кметове затягат коланите

Заплатите на държавните служители замръзват, а премиерът и министрите ще взимат 15 на сто по-малко от следващия месец. Това реши кабинетът, като прие план за ограничаване на бюджетните разходи. Мярката се приема като отговор на кризата и намалените приходи в бюджета. В резултат премиерът Сергей Станишев ще взима с около 700 лв. по-ниска заплата, а министерските ще станат средно с 400 лв. по-малко. С 15% се намаляват и заплатите и на шефовете на държавни агенции, и на членовете на политическите кабинети в министерствата.
Освeн замръзването на заплатите на чиновниците се спира изплащането на заплати, формирани от икономии на средства от незаети постове. Спира се и назначаването на нови хора на свободните постове, с изключение на длъжностите, определени за хора с трайни увреждания, длъжности, създадени със закон или при структурни промени. До минимум ще бъдат сведени разходите за командировки и специализации в чужбина, ограничават се разходите за служебни телефони и семинари.

„Труд": ГЕРБ поряза сините за общи кандидати

Партия ГЕРБ вчера окончателно поряза "Синята коалиция" и двете формации няма да се явят с общи мажоритарни кандидати на парламентарния вот. Офертата на сините беше една четвърт от общи мажоритарни кандидати да са техни, а останалите - от ГЕРБ. Така имало шанс десницата да вземе около 20 от общо 31 места.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче беше категоричен, че партията ще се яви самостоятелно и е логично по-малката формация да подкрепи мажоритарните кандидати на по-голямата. Петър Москов (ДСБ) нарече това начин за асимилация. Но сините и ГЕРБ си обещаха да преговарят за евентуално общо управление след вота.

„Дума": БСП утвърди мажоритарните си кандидати

Националният съвет на БСП утвърди мажоритарните кандидати за народни представители от Коалиция за България в 31 избирателни района в сряда късно вечерта. След близо 7-часов пленум и разгорещена дискусия в крайна сметка бяха гласувани всички мажоритарни кандидати на левицата (списъкът на всички одобрени кандидати публикуваме в отделно каре). Няколко изненади имаше сред имената. В Стара Загора до последно предложението беше мажоритарен кандидат да е Стоян Александров, но предложението не мина в залата и за кандидат на БСП в района бе утвърден Иван Марков. В трите многомандатни избирателни района в столицата БСП ще издигне мажоритарните кандидатури на Георги Кадиев, Таско Ерменков и Петър Курумбашев. За София област социалистите ще номинират кмета на Ихтиман Маргарита Петкова. В Пловдив град бе издигнат д-р Илия Баташки, а за Пловдив област - Тодор Петков. За Бургас бе предложен Любомир Панталеев, а за Варна - Анелия Клисарска, която е ректор на МУ-Варна.

„24 Часа": Женски рев за жълтите листи

Жените ни масово реват. Така царски депутат обобщи атмосферата в групата около подреждането на листите вчера. В парламента бяха главно онези депутати, които вече знаеха, че изпадат от челните места в списъците.
За рождения си ден Даринка Станчева научи, че няма да води в Ловеч. Маргарита Кънева пък е трета в Монтана, където за водач й пращат Весела Драганова. Мария Ангелиева остава назад в 23-и МИР след волейболиста Пламен Константинов. Анелия Атанасова пък едва ли може да се надява на по-горно място от 4-о във Варна. Там водач ще е Николай Василев, след него бил Гибона, а за трети се спряга Деница Димитрова. Тя ще води в Търговище.
Изненада за структурите обаче се оказа появяването на челни места в листите на представители на партия "Зелена България", въпреки че тя няма коалиционно споразумение с НДСВ. В тази партия е Александър Каракачанов, но жълтите категорично са поставили условие той да не е в листите им. За водач в Пазарджик от зелените се спряга Георги Денков, който бе седми в евролистата на НДСВ, но това предизвикало бурно недоволство от местните. Любка Качакова ще е там мажоритарно и втора в листата.

„Стандарт": Чиновник отказа 100 бона рушвет

Бизнесмен бе спипан при опит да подкупи висш чиновник със 100 бона. В акцията по задържането на Росен Маринов, собственик на "Автоинженеринг холдинг груп", участвали агенти на ДАНС и прокурори.
Рушветът е предложен на шефа на изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" към земеделското министерство Марин Димитров. В замяна Маринов искал да бъде допуснат до търг за доставка на риболовни катери, въпреки че е разследван за злоупотреби от ОЛАФ.
Димитров обаче веднага уведомил главния прокурор Борис Велчев, който наредил спешно разследване. Арестът станал на 100 метра от сградата на агенцията на бул. "Христо Ботев" 29. Бизнесменът пристигнал там в 15,30 часа с черен джип "Мерцедес" G-класа с номер 0111. Носел чанта със 100 000 лева, която трябвало да предаде на чиновника.

„Новинар": Държавата си затвори очите за двойките без брак

Съжителството между двама души без брак няма да има правна защита. Със 77 гласа "против 7 "за" и 8 "въздържали се" парламентът отхвърли възможността двама души да живеят във фактически брак. Това беше един от най-спорните моменти в Семейния кодекс, който беше приет на второ четене от депутатите вчера. С новия документ се въвеждат редица възможности, които до момента липсваха в брачните отношения. Така например двойките ще имат възможност да сключват предбрачен договор.
В него ще бъде записано актуалното финансово състояние на двамата партньори, както и това какво недвижимо имущество притежават. Ако мъжът и жената все пак решат да се оженят без договор, всичко придобито по време на брака ще се дели по равно при развод. В същото време след евентуална раздяла жената ще има възможност да запази фамилното име на бившия си съпруг. Досега имаше възможност след развод съдът да постанови подобно решение единствено при съгласие на двете страни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини