От х:

Днес в x:

Новият вирус вече е пандемия, но не и в България

С 80 000 дози "Тамифлу" разполага Министерство на здравеопазването. Това каза на извънредна пресконференция заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков по повод обявяването на шеста степен на опасност от пандемия от СЗО, предаде "Фокус".

За момента няма причина за притеснение и паника, защото грипът протича със средна степен на сериозност, посочи здравният министър д-р Евгений Желев.

"Географското разпространение не кореспондира с тежестта на заболяването. Хората трябва да бъдат спокойни, въпреки че трябва да внимават с контакти с болни, разболели се от инфекции. Изисква се спазване на хигиена. Не се препоръчва от СЗО ограничаване на пътуванията. Тази пандемия е първа за този век, последната е преди 41 години", каза Желев.

Той подчерта, че ситуацията е под контрол и няма причина да се притесняват хората, защото заболяването в България протича по-леко.

Утре в 14.30 ще бъде свикан пандемичният комитет, на който ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за това какво ще се случва оттук нататък", посочи здравният министър.

До една седмица ще свърши процедурата по поставянето на новите термокамери, а до средата на месеца ще има договори за доставка. Предстои закупуването на още дози от тестовете и медикаментите за третиране на новия вирус.

Д-р Евгений Желев се пошегува, че сигурно сме симпатична на вируса, и затова той се отнася по-леко с нас. Според него обаче е доказано, че българите имаме по-здрава имунна система.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини