От х:

Днес в x:

Периодичната таблица има нов елемент

В периодичната таблица скоро ще бъде добавен нов елемент - свръхтежкият 112, съобщи Би Би Си. Повече от 10 години след като германски учени получиха атом от този елемент, откритието им беше признато от Международен съюз по обща и приложна химия.

Екипът, ръководен от Зигурд Хофман от Центъра за изследване на тежки йони, трябва да предложи име за него. Тогава елементът ще бъде включен в периодичната таблица.

За да създадат елемент 112, учените използват ускорител на частици, с който е изстрелян лъч заредени цинкови атоми (или цинкови йони) по оловни атоми. Ядрата на двата елемента се сливат и образуват нов елемент. Неговите много големи и тежки ядра са и много нестабилни.

Те започват да се разпадат много бързо след образуването - след няколко милисекунди. При разпадането се освобождава енергия, която специалистите могат да измерят и да изчислят размера на ядрото.

При подобни експерименти обаче успешният синтез е в много малко случаи. Затова на учените са необходими все по-мощни ускорители, с които да откриват нестабилните елементи.

Именно това е и причината, поради която Международният съюз за обща и приложна химия толкова забави официалното признаване на елемент 112. Откритието трябваше да бъде потвърдено независимо, а досега са наблюдавани само четири такива атома.

Международният съюз за обща и приложна химия нарече временно елемента унунбий (от латинското едно едно две). По откриването на нови по-тежки елементи работят учени в Русия, САЩ и Япония. През 2006 г. екип от Дубна, Русия, обяви, че е открил елемент 118, бомбардирайки елемента калифорний с лъч от калциеви йони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини