От х:

Днес в x:

Искат ремонт на Семейния кодекс

Предложение за поправки в Семейния кодекс, в частта му за попечителството на психичноболни хора, искат от Български хелзинкски комитет. Това обяви на работна среща в Свиленград председателят на организацията Красимир Кънев.

От неправителстванета организация за защита правата на човека смятат, че трябва да се търси отговорност при неизпълнение на задълженията от хората и семействата, които са гражирани с умствено и психично изостанали, както и при по-леките случаи да отпадне пълното запрещение над болните.

"Сега действащата система е примитивна – човекът под запрещение, изведен от социалния оборот е в гражданска смърт, посяга се върху правото му на личен и семеен живот, затова тази система има нужда от реформиране,,твърди Красимир Кънев.

Във форума участваха и директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" – Хасково Господин Георгиев, заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова, заместник-кметът на Тополовград Радко Джонджоров, представители на Център "Български институт за отношения между хората" към Нов български университет – София, юристи към БХК, ръководители на всички социални звена и служби в община Свиленград, ръководители на социални звена в община Тополовград и други.

Според експертите една от пречките за деинституционализацията в социалната сфера е несъвършенствата в законодателната база, засягаща лицата с умствени увреждания

Предложенията за поправките ще бъдат изпратени в Министерството на труда и социалната политика.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини