От х:

Днес в x:

Ветровете отслабват заради глобалното затопляне

Ветровете - любим енергоизточник на движението за зелена енергия, намаляват в САЩ, а причината може да е глобалното затопляне - проблемът, който ветрените централи се опитват да разрешат, предаде Асошиейтед прес.

Учените не са единодушни, че ветровете наистина отслабват. Резултатите от първото по рода си изследване обаче показват, че средните и най-високите скорости на ветровете осезателно намаляват след 1973 г. в САЩ.

"Ефектът е много голям" - каза Юджийн Текъл, професор по атмосферни науки от университета на Айова. На някои места в Средния Запад има 10-процентно отслабване на ветровете за 10 години. Броят на дните без вятър или със слаб вятър също се увеличава.

Изследването е предварително. Съществуват още много въпроси и авторите му не могат да кажат категорично, че това е действителна тенденция. Резултатите обаче показват нов страничен ефект от глобалното затопляне, който досега не е разглеждан.

Изводите са съвсем състоятелни, като се има пред вид как се образуват ветровете.

При глобално затопляне температурите на полюсите се покачват по-бързо, отколкото в останалата част от света. Това означава, че разликата между полюсите и Екватора намалява, както и разликата във въздушното налягане. Именно тя е основният фактор за силните ветрове. Ниското налягане означава по-малко вятър.

Някои предишни изследвания също са установили отслабване на ветровете в Австралия и Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини