От х:

Днес в x:

Географията провали зрелостниците

Считания за най лесен изпит в матурите-географията тотално провали зрелостниците. Средния успех за региона е 3.80 съобщи началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Дори и да не кандидатстват с география, слабата оценка пак обрича кандидатстудентската кампания на 706 зрелостници, избрали предмета като втора матура. Причината е че комплексната оценка от двете задължителни матури е 1/3 от общото балообразуване при влизане във ВУЗ заедно с приемните изпити и оценките от предметите по които ще се кандиатства.

Резултатите по Български език и литература обаче са добри. От 2460 явили се зрелостници, двойките са само 5.7 %, средния успех за областа е 4.28. Това са малко по ниски стойности от средните за страната, които са 4.40. 16% или 386 са отличните оценки. 25-ма зрелостници са с пълно 6.00. Най зле са се представили в СОУ "Христо Ботев" в с.Караманци със среден успех 3.04, следвани по петите от единственото училище в Маджарово с 3.15. Изненадващо-трети отзад напред е голямото СОУ Васил Левски в Димитровград. Миналогодишния шампион в кавички-бившето ТМС Хасково сега са вдигнали летвата и регистрират резултат 3.86.



Палмата на първенството се държи от Хасковската Езикова Гимназия "Асен Златаров" с 5.42 следвана по петите от ПМГ Хасково с 5.37 и Езиковата в димитровград с 5.3. В хасковската математическа обаче са зрелостниците с най високи резултати-Весела Рудева с максимален актив от 100 точки по математика и 95.5 точки по Български и Жанета Тенчева също с максимален сбор по математика и 90%-тов резултат по Български. Както Haskovo.net вече писа, в гимназията е единствената зрелостничка в областта с положени 4 матури и с 4 отлични оценки от тях. Това е Елена Димитрова с по над 5.80 неа Български, Английски, Химия и Биология. /на снимката горе/

Като цяло областта е в златната среда, оценките са почти сходни с тези от миналата година, коментираха от регионалния инспекторат. Традиционно, езиковата подготовка дава най добри дивиденти на зрелостниците. И тази година английският език има най висок среден успех от всички избрани предмети-4.96.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини