От х:

Днес в x:

Астрономи идентифицираха най-масивната известна черна дупка

Най-масивната известна черна дупка е в сърцето на сравнително близката гигантска галактика М87, съобщи сайтът Спейс.

Нов модел показа, че свръхмасивната черна дупка е два до три пъти по-голяма, отколкото мислеха досега специалистите. Тя е 6,4 милиарда пъти колкото масата на Слънцето.

Моделът разкри, че и други черни дупки в близки големи галактики също може да са по-тежки от досегашните изчисления. Това ще помогне на астрономите да решат загадката с развитието на галактиките. Резултатът е важен за връзката на черните дупки с галактиките, обясни Йенс Томас от института "Макс Планк" за извънземна физика.

Ако бъде променена масата на черната дупка, се променя и връзката й с галактиката. М87 е отдалечена на 50 милиона светлинни години от нас. Преди три десетилетия тя беше сред първите известни галактики с централна черна дупка.

Сега астрономите мислят, че повечето големи галактики, включително Млечният път, имат свръхмасивна черна дупка в центъра. М87 има също активна струя, която изхвърля светлина от нейното ядро заради вихъра на материята до черната дупка. Изхвърленият материал помага на астрономите да разберат как черните дупки привличат и поглъщат материя.

Тези фактори правят М87 "ключ към изследванията на свръхмасивните черни дупки".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини