От х:

Днес в x:

Човекът е наследил смеха от маймуните

Човешкият смях, въпреки че се различава от този на маймуните, се е появил именно в резултат на постепенната еволюция и не е никаква уникална особеност на хората, за разлика от членоразделната реч, убедени са автори на изследване, публикувано в списание Current Biology.

Учените от Германия и САЩ са записали смеха на 25 бебета на примати, сред които е имало и три човешки, предаде РИА "Новости".

Смехът е бил предизвикан с гъделичкане. Анализът на записите е показал различия между човешкия и маймунския смях, но също така по много параметри те са се оказали много близки. Така например продължителността на звука и честотата на най-силните възгласи са се оказали напълно еднакви.

Построявайки "еволюционното дърво" въз основа на 11 параметъра на смеха на различните видове маймуни, учените са ги подредили – в основата са сиамангите, маймуни от рода на гибоните. Не чак толкова близък до човешкия смях се е оказал този на орангутаните, а най-близък – на шимпанзетата. Тази последователност повтаря истинското еволюционно дърво на приматите, построено въз основа на външните признаци и генетичните данни.

Това е накарало учените да направят извода, че човешкият смях е възникнал в резултат на еволюцията на маймунския.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини