От х:

Днес в x:

Учени разработват лекарства, които карат хората да спортуват

Американски учени разработват лекарства, които насърчават страдащите от затлъстяване с желание да извършват физически упражнения, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

Лекарствата ще помагат у хората, които водят заседнал живот, и у диабетиците да се събуди естествено желание за движение.

Екипът на ендокринолога д-р Кристиан Бьорбек от Харвардския медицински институт в Масачузетс е изследвал силно затлъстели мишки, които удвоили физическата си активност под действие на хормона лептин. Той се произвежда в мозъка и регулира апетита.

Хормонът бе открит преди 15 години и е известен с това, че потиска апетита и помага за отслабване. Като част от експеримента мишките болестно затлъстели, развили диабет и били извънредно лениви, защото в организма им липсвал въпросният хормон или чувствителността към него. След като чувствителността към лептин била възстановена в група мозъчни клетки, гризачите започнали да се движат по-активно и нивата на кръвната им захар се нормализирали. Въпреки че пак били дебели, те започнали да консумират 30% по-малко калории и малко отслабнали.

Експертите ще изследват дали въпросната група мозъчни клетки, наречени "неврони проопиомеланокортин", играят същата ключова роля у по-слаби и по-подвижни животни. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Клетъчен метаболизъм" (Cell Metabolism).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини