От х:

Днес в x:

Роботизирана подводница стигна до най-дълбокото място в Тихия океан

Роботизираната подводница "Нерей" стигна най-дълбокото място в Тихия океан, предаде Би Би Си.

Потапянето на дълбочина 10 902 м стана на 31 май в падината Чалънджър, най-дълбокото място на Марианската падина в западната част на Тихия океан.

Успешният опит прави "Нерей" най-дълбоко потопилият се действащ съд и първата подводница, която изследва Марианската падина от 1998 г.

Безпилотната подводница се управлява от разстояние от борда на кораба "Кило Моана" на повърхността чрез тънък кабел от оптично влакно.

"С робот като "Нерей" сега можем да изследваме всяко кътче в океана", заяви Анди Боуън от Океанографския институт "Уудс Хоул", един от дизайнерите на "Нерей".

Падината Чалънджър е най-дълбоката известна част на океана и част от Марианската падина близо до о. Гуам в Западния Пасифик. Това е най-дълбоката бездна на Земята.

Дълбочината й 11 000 м е с над 2 км по-голяма от височината на връх Еверест. На тази дълбочина налягането е 1100 пъти по-високо, отколкото на повърхността.

На такава голяма дълбочина досега са се потапяли само два съда. През януари 1960 г. швейцарският учен Жак Пикар и американският офицер от ВВС Дон Уолш направиха първото и единствено пилотирано пътешествие в океанските дълбини.

То продължи 9 часа и бе извършено с швейцарския батискаф "Триест". Двамата мъже прекараха само 20 минути на дъното на океана и измериха, че се намират на дълбочина 10 916 м. Друга пилотирана подводница не е повторила потапянето.

35 години по-късно управляваният от разстояние японски батискаф "Кайко" постави рекорд за безпилотно дълбоководно изследване, като се потопи на 10 911 м.

Най-голямата дълбочина, на която сега могат да се потапят подводниците, е 6500 м. Това дава на учените достъп до 95% от морското дъно.

Благодарение на "Нерей" достъпът ще стане 100%, като ще може да се изследва много по-обширна площ, отколкото позволяват батискафи като "Кайко".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини