От х:

Днес в x:

Върнете ни Ники

Българския посланик в Полша, Иван Найденов ще връчи на полските власти молба за проверка, за състоянието на Николета.

Информацията поднесе министърът по европейските въпроси Гергана Паси пред БНТ.

По нейна информация в момента момиченцето е в Полша, но извън Варшава, при родителите на майка си. Искането до полските власти за закрила на детето е по искане на Агенцията за закрила на детето в България.

В същото време днес се очаква бащата на двете деца Тодор Василев да покаже документ, че ги е извел от Полша със съгласието на съпругата си и така да опровергае обвиненията, че ги е отвлякъл.

Протестиращите снощи пред посолството на Полша, около в подкрепа на децата обявиха, че ще предадат подписка на главния прокурор Борис Велчев. В нея те настояват да започне разследване за нарушаване на човешките права на Николета.

По-късно вчера пред полското посолство в София се събраха близо 3000 фена на футболен клуб Левски. На фона на засиленото полицейско присъствие и представители на жандармерията и металните ограждания протестът продължи близо два часа. Феновете се заканиха да продължат с нов протест и днес докато държавата даде адекватен отговор за случващото се.

Семейната драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Успя да вземе със себе си само Николета, тъй като малкия Павел успя да се измъкне в суматохата и избяга.

Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция.

Присъдата за взимането на децата е потвърдена и на последна инстанция. С дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.

Предупреждаваме, кадрите са фрапантни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини