От х:

Днес в x:

Камера на Сървайвър засне смъртта на Нончо Воденичаров. Вътрешния министър на купон в денят на катастрофата край Ямбол. Преглед на националния печат.

Нончо Воденичаров, кметът на Раднево, издъхва за 30 секунди на остров във Филипините, докато снима и пее в поредния епизод на шоуто "Сървайвър".
Тялото му пътува към България, но поради изключително лошо време bTV няма контакт с екипа там.
Камерата на "Сървайвър" е заснела последните секунди от живота на кмета, който е един от известните фолкпевци у нас.
"Няма да излъчим обаче смъртта му, а всички епизоди, в които той все още е жив, за да се раздели достойно с хората, които са го обичали", обясни вчера шефката на телевизията Вики Политова.
Ако не беше заминал за "Сървайвър", Нончо Воденичаров щеше да изневери на самия себе си, а това беше невъзможно. Така приятелите на радневския кмет сега отговарят простичко на въпроса защо му бе потрябвало на един 54-годишен зрял мъж да се впуска в авантюрата на Филипините, от която няма да се завърне никога.
Целият му живот бе една авантюра, досега с щастлив край.
В най-силните времена на българското кино той бе сред първите щатни каскадьори у нас и успя да се снима в близо 40 филма. Включително е в лентите на киностудията на ГДР "ДЕФА" "Един пробит долар" и "Сбогом, Гринго", които будеха възторзите на хиляди в препълнените кинозали на социализма.
Нончо обичаше да припомня, че се е качил на кон едва 4-годишен. В Раднево обаче нямаше време за езда. От София тук го доведе една друга авантюра - да превърне язовир "Овчарица" в една от най-модерните рибовъдни бази не само в България. Дойде може би за малко, но след като изкара 11 години на язовира, се впусна в другата си голяма авантюра - да се кандидатира за кмет на Раднево. Първия спечели на балотаж като кандидат на бизнес клуб "Възраждане", за втория си мандат спечели като независим още на първи тур с почти фантастичните 72 процента от гласовете. Което е оценката за неговата работа като градоначалник.
Голямата му мечта бе да види Раднево газифицирано - проект за 30 милиона лева, който се изпълнява от две години. С неговото име днес свързват превръщането в модерен търговски комплекс на изоставената от времето на соца огромна сграда в центъра на града, ремонта на много от четвъртокласните пътища, новото улично осветление в общината, строителството на православни храмове по селата. Наричаха Нончо Воденичаров "най-добрия певец сред кметовете и най-добрия кмет сред певците" заради една друга негова авантюра - песента. Той беше единственият кмет в България с издаден албум в "Пайнер". И след като го издаде, представи песните в него на голям концерт на площада в Раднево. Нарече го "Обич" може би и защото можеше да се похвали с много истински приятели. От президента на републиката до най-обикновения работник на язовир "Овчарица".
След "Сървайвър" се канеше да завърши и втори самостоятелен албум, чиито песни са вече записани. Не ги беше подредил, не беше измислил име на албума, но това е техническата работа, която беше оставил за "десерт" след творческата. И винаги държеше да се знае, че пеенето му е хоби, което не практикува за сметка на кметуването си.
"Сега ще издадем сборен албум на Нончо и със старите, и с новите му песни, защото той няма лоша песен", каза вчера собственикът на фирма "Пайнер" Митко Димитров.
Нончо замина за снимките на "Сървайвър" малко потайно, което е необичайно за него, но явно спазваше договора си за конфиденциалност. Само казваше, че заради предстоящите изпитания е тренирал повече плуване и фитнес, смяташе, че е в добра форма.
Сърцето му не издържа. Може би не толкова на физическите натоварвания на филипинския остров, колкото на напрежението на живота му, изживян сякаш на един дъх.
Вчера общинският съвет на Раднево обяви 5-дневен траур в общината от 1 юни, на общината е спуснато черно знаме.
Никой в града не знае кога от Филипините ще докарат за последно кмета и къде ще бъде погребението му. Защото, макар всички да го свързват с Раднево, той е роден на 6 ноември 1955 година във възрожденска Копривщица. И може би точно рожденото му място обяснява защо в Нончо Воденичаров живееше духът на човек, за когото не съществуваше думата спокойствие.
Паднал, като награждавали другото племе
Нончо Воденичаров е починал след като отборът му е загубил надпреварата при катеренето по въжени стълби. И по време на награждаването на другото племе кметът на Раднево бил покосен от масивен инфаркт. Д-р Николай Нейков се е борил за живота му, но смъртта се оказала по-силна, каза говорителката на БТВ Константина Маркова.
Веднага, след като в събота сутринта научава за инцидента, ръководството на БТВ тръгва за Раднево да уведоми близките на Нончо. Той нямал оплаквания преди това. А и участниците задължително се преглеждали по два пъти преди всяка игра. Това са изискванията в т.нар. Библия на формата, която е неотменимо условие на играта, поясни още Маркова. При лекарските прегледи него ден всичко е било наред с кмета на Раднево.
Тялото му вече пътувало към България. Нончо няма да бъде заменен с друг и в "Сървайвър" остават 23-ма. Състезанието е преустановено и с участниците работят психолози. Кога ще свършат снимките и как ще продължи "Сървайвър", ще се решава тепърва заедно с компанията лицензодател "Кастауей".
Поради лоши метеорологични условия на Филипините комуникацията с екипа е изключително трудна. "Поради буря почти нямаме връзка нито по телефона, нито чрез Интернет. Получаваме информация на час по лъжичка", каза Константина Маркова.
Това е трети случай в световната практика на шоуто. Веднъж един от участниците се е удавил. Във втория случай умира един от операторите на формата. Първият сезон на "Сървайвър" също бе белязан от трагичен инцидент. На финала, излъчван на живо, от НДК почина бащата на един от участниците - Андрей.


Вики Политова, генерален директор на БТВ: Ще излъчим сериите, но не мига на смъртта му


- Г-жо Политова, кога научихте за инцидента?
- В 9 сутринта. Инцидентът е станал към 6-7 часа българско време. Веднага,след като научих, отидох до офиса и заедно с програмния директор Апостол Пенчев и продуцента Любо Нейков (от "Дрийм Тийм", компанията, която прави "Сървайвър") тръгнахме към близките му. С нас пътуваше и лекар, тъй като предполагахме, че за тях това ще е огромен шок. Не намерихме много роднини в Раднево. Срещнахме сина на Нончо по средата на магистралата, тъй като се оказа, че е бил този ден в София. Майка му живеела в Копривщица. Задържахме емисията, за да уведомим първо роднините, тъй като не беше редно да научават от ефира. През това време се обадихме на роднините и на всички останали участници, за да спестим шока и нервите от неизвестността. Слава Богу, всички останали са добре.

- Участниците имат ли застраховка?

- Имат огромни застраховки, но за съжаление всички те са за инциденти. bTV също има застраховки. Мисля, че застрахователната компания на "Сървайвър" е "Булстрад", но в случая става въпрос за естествена смърт, след като са направени много изследвания. Никой не е предполагал, че може да се случи подобно нещо. Там с участниците има лекари, които ги преглеждат по два пъти на ден. В деня на инцидента самият Нончо е минал през два медицински прегледа. Говорих с лекари, които използват фразата "непредвидим като инфаркт". Лекарите на острова са били на 30 секунди от Нончо. Когато са пристигнали, са усетили само периферно дишане. 15 минути са се борили за живота му.

- Ще излъчите ли епизодите, в които участва Нончо?

- Почти задължително е да ги излъчим. Той беше нашата звезда там. Певец е, сега издаде албум. Той е човек, който търсеше изява. От разговорите ни с участниците разбрахме, че всяка вечер ги е забавлявал и им е пял. Неговият отбор е с по-силна позиция и иска в негова памет да завоюва победата. Така Нончо ще успее да се сбогува с цялата общественост. Оказа се, че твърде много хора го познават и уважават. Самите участници казват същото и на психолозите - че настояват епизодите с негово участие да бъдат показани.

- А ще излъчите ли как се е случил инцидентът?

- Няма да стигаме до крайности. Няма да покажем неговата смърт, независимо че се е случила пред камерите. bTV никога няма да си позволи неетичност. Останалите кадри ще покажем, защото той заслужава - беше и каскадьор, и спортист.

- Продължават ли снимките на "Сървайвър"?

- В момента нищо не се записва. Всички имат два дни почивка. Там 4-5 психолози разговарят с участниците. Тези разговори се случват пред камерите, защото искаме и ние да знаем.

- Ще помогне ли bTV на близките?

- Ще направим за тях каквото е необходимо. Сега има наши репортери в Раднево, тъй като искаме да покажем живота му. Дължим му го. Синът му ни каза, че Нончо толкова е искал този "Сървайвър". Чрез шоуто е искал и да си почине.

- Правена ли е аутопсия?
- Преди два часа (вчера - бел.ред.) излязоха резултатите от аутопсията. Тя е направена в най-близкия град до острова, където се снима "Сървайвър", в присъствието на филипински и български лекари. Тя потвърждава диагнозата инфаркт.

Миков на купон в деня на трагедията, пише „Труд"

Вътрешният министър Михаил Миков е бил сред гостите на 50-годишен юбилей в четвъртък вечерта. Това е станало само няколко часа след трагедията край Ямбол и малко след като правителството обяви за траурен следващия ден.
Фактът е многозначителен, понеже в събота министърът поиска оставката на своя заместник Румен Андреев за това, че е присъствал на друго подобно тържество.
Миков е бил поканен от генерал Веселин Пенгезов, избран наскоро за шеф на Софийския апелативен съд. За частното парти рожденикът наел резиденция "Лозенец". Сред гостите му имало членове на Висшия съдебен съвет и колеги магистрати.
Пред "Труд" Миков потвърди, че е бил на тържеството, като уточни, че само минал да поздрави юбиляря с букет и си тръгнал.
Поздравих юбиляря Веселин Пенгезов и си тръгнах, твърди МВР шефът
Вътрешният министър Михаил Миков е бил на рожден ден в четвъртък вечерта, след като правителството вече бе обявило, че петък ще е ден на национален траур. Това стана известно вчера покрай скандала, разтърсил МВР. Самият Миков потвърди, че е "минал" да поздрави рожденика.
Новината дойде ден след като министърът поиска и получи оставката на заместника си Румен Андреев, задето в траурния петък е присъствал на частно парти в ресторант "Континентал плаза" в НДК. Там Андреев като член на политическия кабинет на МВР шефа отишъл да почете 50-годишния юбилей на началника на столичната служба КОС Венцислав Рангелов. На празника били събрани над 17 000 лв. за деца на загинали полицаи.
В "черния" четвъртък - 28 май, министър Миков също се е отзовал на покана за 50-годишен юбилей - на ген. Веселин Пенгезов, избран наскоро за председател на Софийския апелативен съд. Той още не е встъпил в длъжност (вотът е оспорен пред Върховния административен съд). А изборът му предизвика бунт в съдийските редици - в открито писмо срещу него се обявиха 26 от 42-мата съдии в столичния Апелативен съд.
Тържеството в четвъртък е било в резиденция "Лозенец".
"Минах, оставих един букет, поздравих рожденика и си тръгнах", потвърди вчера министър Миков. Той отказа да отговори на въпроса на "Труд" дали при това положение ще си подаде оставката с думите: "Цитирайте ме коректно!"
"Нямам ли право и на рожден ден - човек веднъж става на 50 г.? Дойдоха приятели, хора, които ме уважават. Какво лошо има в това? Не съм вдигал тържества в ден на траур", каза пред "Труд" рожденикът Пенгезов.
Присъствали на тържеството са категорични - било е "цивилизовано", без шумни музики и веселби. Имало и много хора - в залата на резиденцията и в градината, където били опънати големи чадъри заради излелия се вечерта дъжд. Гостите, с които говори "Труд", обаче бяха пестеливи в описанията на останалите присъстващи. Повечето твърдяха, че са стояли половин-един час и са си тръгнали.
Сигурното е, че на юбилея не е бил никой от "тримата големи" в съдебната власт - главният прокурор Борис Велчев и председателите на двата върховни съда - Лазар Груев и Константин Пенчев. Забелязани са двамата нови заместници на Груев във ВКС - Гроздан Илиев и Марио Бобатинов, както и висши прокурори и адвокати. Имало е и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрал Пенгезов на новия пост.
"Бях там", не скри Иван Колев от ВСС. Присъствието си потвърдиха също Стефан Петров и Георги Гатев от съвета. Минали са за малко, да поздравят рожденика.
Гости си спомниха, че са видели още трима-четирима от съвета - Георги Шопов, Цони Цонев, Петър Стоянов. "Не съм присъствал", категоричен бе Стоянов пред "Труд".

Миков само поздравил съдебен шеф за юбилей, уточнява „24 часа"

Ден след като уволни заместника си Румен Андреев заради присъствие на празненство в деня на национален траур, слухове свързаха МВР шефа Михаил Миков с купон в четвъртък вечерта.
Вътрешният министър не отрече, че е уважил тържеството на новоизбрания шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов в резиденция "Лозенец".
"Минах да го поздравя, останах 15 минути от уважение, поднесох цветя и си тръгнах", обясни Миков пред "24 часа". Същото разказа и рожденикът ген. Пенгезов, който на 28 май навърши 50 г. Двамата се познават още от университета.
"Министърът мина покрай резиденцията, извини се, че не може да присъства и си замина", разказа съдебният шеф. "Защо да не ме поздрави", удиви се той.
"Тържеството бе планирано отдавна, бях поканил приятели и близки. Присъстваха майка ми и тъща ми", допълни Пенгезов.
Той бе категоричен, че ако празненството е било в деня на национален траур, е щял да го отмени. Съпричастен към мъката на близките на загиналите, той отменил зарята по повод юбилея си.
През последните пет години Пенгезов бе военен съдия №1. Неотдавна Висшият съдебен съвет го избра за шеф на едно от най-ключовите съдилища - Софийския апелативен. Той не е встъпил в длъжност още, защото конкуренти атакуват вота му в съда.

Часове след драмата край Ямбол и МВР шефът отишъл на парти, допълва и „Сега"

Часове след трагедията край Ямбол, в която загинаха 17 души, а други 15 бяха тежко ранени, вътрешният министър Михаил Миков е отишъл на пищно празненство в столицата. Това не му попречи в събота да се възмути от присъствието на висши полицаи на тържество в деня на траур и да поиска оставката на заместника си Румен Андреев, която премиерът светкавично разписа.
Партито, на което е бил МВР шефът, е било за рождения ден на новоизбрания шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. В резиденция "Лозенец" са били редица членове на ВСС, висши държавни служители и представители на едрия бизнес.
"Министърът само е минал през резиденция "Лозенец", за да поднесе букет на Веселин Пенгезов", обясни вчера пред "Сега" говорителят на МВР Диана Янкулова. "Това вече не е новина, бил съм, минах, поздравих го и си тръгнах", призна пред Нова телевизия и министърът. Той заяви, че не вижда нищо неморално в поведението си, и нападна журналистите, проявили интерес към случката. "Тези дни се получават редки образци на политическо и журналистическо мародерство", каза Миков.
Зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев засега е единственият наказан от висшите полицаи, които са били на партито в деня на траур. По неизвестни причини останалите полицаи, присъствали на празненството по случай 50-годишния юбилей на шефа на дирекция "Контрол на общоопасните средства" към СДВР Венцислав Рангелов, ще се разминат с по-леки наказания. От МВР само уточниха, че вече има назначена проверка от инспектората, която трябва да установи кои служители са присъствали и какви наказания да получат. Според публикации в пресата сред височайшите гости на Рангелов са били зам. генералният комисар Минко Брайков, шефовете на Гранична полиция и СДВР Красимир Петров и Николай Янев, на столичния КАТ Ваньо Стоевски, както и началниците на повечето РПУ-та в София.
На въпрос каква ще е тяхната съдба вчера Миков каза, че още мисли, тъй като моралният укор, който са получили тези хора, е достатъчно тежко за тях наказание. "Едва ли мога да тръгна и да уволня 40-50 души действащи служители в министерството. Би било доста абсурдно", заяви още вътрешният министър.
Самият министър призна, че е бил уведомен за планираното празненство и е попитал организатора как такава проява ще бъде приета от обществото. Венцислав Рангелов му отговорил, че "очаква благотворителността да надделее". Миков реагира по-решително на скандала едва след като лидерът на РЗС Яне Янев свика журналисти пред ресторанта в петък вечерта. Тогава Миков уведомил премиера, че висши служители на МВР са се събрали да се веселят в столично заведение въпреки обявения национален траур, и поискал отстраняването на Андреев.
"Смятам, че в тази ситуация, когато цялата нация е в траур, тържеството е много неуместно от морална гледна точка", коментира в събота Сергей Станишев. "Реакцията нямаше да е такава, ако не бяха изборите", уточни вчера Миков.
"Това не е професионално решение, това е някакво политическо решение. Аз с политика не се занимавам, въпреки че съм член на политическия кабинет в МВР", коментира вчера пред "Сега" уволненият зам. вътрешен министър. Андреев категорично отхвърли възможността да атакува заповедта на Станишев по съдебен път и отказа да коментира отношенията си с МВР шефа.
Поведението на Миков дава основание на мнозина да твърдят, че той просто е използвал повода, за да осъществи отдавнашното си намерение да уволни Андреев, който минава за приближен на Румен Петков. Така от предишния политически кабинет в МВР остана единствено излъченият от ДПС Раиф Мустафа. Миналата година МВР напуснаха зам.-министрите Камен Пенков от квотата на БСП и Цонко Киров от НДСВ, натовареният с подготовката за Шенген Горан Йонов, началникът на кабинета на Петков - Александър Петров, и професионалният шеф на МВР Валентин Петров.
Публична тайна е, че между министъра и Андреев отдавна има конфликт, тъй като след последната реформа в МВР най-много критики има към разследващите полицаи. Тъй като те са свръхнатоварени, разкриваемостта на престъпленията все повече спада. Този факт бе разкритикуван неотдавна и от зам. главния прокурор Валери Първанов. "Ресорът ми се опитва да тръгне, но дали успява или не - нямам особена представа, защото просто ресорите в това министерство още не са разпределени официално", коментира Андреев ситуацията, която оставя след себе си.
Уволнението на Андреев съвпадна с новината, че в болницата е починала 17-ата жертва на жестоката катастрофа под връх Бакаджик.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

БСП използва скандала с тържеството, за да нападне отново столичния кмет Бойко Борисов. Малко след като се разбра за оставката на Андреев, говорителят на БСП Корнелия Нинова призова Борисов да последва примера на Станишев и да уволни шефа на общинската полиция Емил Танев, който също присъствал на тържеството. Кметът обясни, че вече е поискал оставката на Танев, но той отказал да я подаде, защото "нямал усещането да е виновен". Тогава Борисов разпореди на зам.-кмета Юлия Ненкова да започне процедурата по отстраняването на Танев.
"От МВР остана само абревиатурата. МВР спокойно може да се закрие при този министър и този премиер", коментира Борисов. Той визира сходната случка отпреди 13 години, когато вътрешният министър Любомир Начев бе заснет в компанията на манекенки в деня, когато при стрелба в столичния квартал "Люлин" загинаха трима полицаи.
Фаталният юбилей
В петък вечерта шефът на дирекция "Контрол на общоопасните средства" към СДВР Венцислав Рангелов празнува в столичния ресторант "Континентал Плаза" 50-ия си рожден ден. Празненството е планирано още преди месец и на поканите се отзовават около 150 души, сред които много спортни звезди като Мария Гроздева, Таню Киряков, Мартин Петров, боса на БФС Борислав Михайлов и др. Юбилярят решил да не отменя партито заради националния траур, тъй като организацията била сложна, а и вместо подаръци е поискал гостите му да дарят пари за децата на загинали полицаи. За тържеството обаче научава лидерът на РЗС Яне Янев, който веднага свиква журналисти и се отправя към ресторанта.
"Нищо лошо не правим, нито танцуваме, нито музиката е силна. Ние сме съпричастни с това, което стана, но го правим за децата на загиналите си колеги", обясни Рангелов, който повече от час се опитваше да тушира скандала. Той обясни, че сръбският певец Мирослав Илич пък дошъл на празненството не за да весели публиката, а защото бил дългогодишен приятел на кумеца на Рангелов - Христо Стоичков.
По-късно бе съобщено, че на партито са събрани около 17 000 лв. Управителят на "Континентал плаза" Огнян Мучанов пък заявява пред "Стандарт", че сметката от празненството е била само 2700 лв. и е платена от Христо Стоичков.

„Стандарт:

Бюлетини със златна нишка, разкрива технологии за купуването на гласове

Злато за бюлетина. Това е най-новата мода в купуването на гласове, показа проверка на "Стандарт". Ромите в Шумен от седмица отново ходят накичени с ланци. Те масово откупуват клановите бижута от заложните къщи. За броени дни роми са си взели обратно злато за над два бона, разказаха потресени лихвари. Мургавите избиратели пък не крият, че парите за ланци и гривни са получени срещу твърди обещания за вот на изборите в неделя. Грам злато върви около 50 лв., колкото е цената на един глас, обясняват мургавите.
Други роми се хвалят, че "благодетели" им плащат борчовете към Енергото. Не погасиха всички дългове, но последните сметки са оправени, похвалиха се мургавите в Шумен. И на нас ни обещаха плащане на сметките за ток, твърдят и ромите в "Столипиново".
Златното време за ромските махали в градовете и селата настъпи. Седмица преди евровота лидерите на циганите обикалят предизборните щабове и откровено рекетират политическите централи и клубове, показа проверка на "Стандарт". Видели сме се в чудо. Някои директно заплашват със саботаж предизборните ни мероприятия и срещи, ако не им се брои кеш, жалва се общински председател от Североизточна България. Един ромски глас вече удари 60 лева. Цената обаче тръгвала от 20 лева за човек и е за еднократно гласуване, като офертата е валидна до 7 юни. Дилърите на гласове играят твърдо и предлагат списъци между 100 и 300 души, които гласуват за партията, платила вота. Към момента в районните избирателни комисии по места няма официални жалби, тъй като щабовете се опасяват от инсинуации. Ако пуснем жалба, че искат да ни продадат гласове, веднага ще ни вкарат в схема, че ние искаме да купим, разясняват практиката активисти. Страхът от наказания за търговията на вота вече е причина за нови изобретения при купуването на гласове. Закъсали роми, които са заложили златата си на лихвари, отново щъкат с ланци и пръстени. Те самите признават, че златото било откупено заради твърдите обещания, че една или друга махала ще гласува за определена партия на предстоящите избори. Много роми си откупиха ценностите, но не знаем откъде имат пари, може да са ги спечелили, уклончиво отговориха шефовете на оказиони в града. Служители в заложни къщи коментираха под сурдинка, че сумите за откупуване на златото стигат 2 бона. Други роми пък се хвалят, че "благодетели" им платили борчовете към Енергото. Не ни платиха всички дългове, но последните сметки са оправени, похвалиха се роми. Те обаче отказват да кажат кой им е дал пари за разборчването с оказионите и Енергото.

ГЕРБ води баби на море, разкрива „Монитор"

Водачът на листата на ГЕРБ за национален парламент за София-област Емил Димитров организира пенсионерски екскурзии до морето. Месец преди вота за национален парламент автобуси с етрополски пенсионери "акостират" в Слънчев бряг, където възрастните хора се радват на тридневно пролетно море в четиризвездния хотел "Съни бийч". Екскурзиите се поемат изцяло от фирмата "Елеонора транс" ООД с управител Георги Николов. Справка в системата "Дакси" показва, че Емил Димитров, който е номиниран за кандидат-депутат от местната структура на ГЕРБ в края на април, е собственик на транспортната фирма. Емил Софийски, както го наричат местните, е собственик още на ловно стопанство "Елен", туристическа агенция, мебелна фирма в Етрополе и хотела "Съни бийч".
Записванията за ваканцията на пенсионерите стават в местния клуб на военноинвалида. Официално се твърди, че право на безплатните екскурзии имат само членуващите в него. Броят на ветераните в Етрополе обаче не надскача 70 души.
Въпреки това до момента от тридневните курортни гастроли в Слънчев бряг са се възползвали над 200 пенсионери.
Утре ще заминат поредните два автобуса с по 50 души. Освен почивката в четиризвездния хотел на брега на морето възрастните хора получават и бонус -разходка до Мадарския конник.
По думите на Янка Филипова, която е заместник-председател на етрополския клуб на военноинвалида и извършва част от записванията, екскурзиите не са предизборна агитация от страна на ГЕРБ. "Емил Софийски, както го наричаме ние тук, се е вдъхновил от благотворителния "ВИП брадър" и иска да направи нещо за града ни. Местните обаче го обвиняват, че е предизборно", обяснява организаторката на поредната партида екскурзианти. "Ама и да е предизборно, нека и другите, които се борят за гласове, да направят нещо такова", добави Филипова.
"Преди кметските избори преди две години през есента Емил пак така ни води, само че в Гърция", добави Филипова. Тогава той си имаше много проблеми заради нашите екскурзии, даже се наложи ние да подписваме декларации, че не ни е агитирал да гласуваме за кандидата на ГЕРБ, спомни си активистката.
Въпреки подписаните декларации и категоричните уверения на посетилите Гърция пенсионери избраният кмет през 2007 година обаче е човекът на Бойко Борисов - Богомил Георгиев.
Според местните до съседната държава са пътували и съселяните им от Лопян, където освен с почивка на Средиземноморието възрастните хора са се сдобивали и с прясно еленско месо.
Въпреки че според Янка Филипова екскурзиите не са тайни, малко от пътниците в пристигащите на 29-и автобуси в Етрополе се престрашаваха да кажат, че са ходили на почивка. При вида на фотоапарат или диктофон пенсионерите отговаряха, че се "връщат от едно място" или "от полето".
Други от екскурзиантите не се срамуваха да си признаят, че са били на безплатна почивка.
Според пенсионери, възползвали се вече и от посещенията в Гърция, и от пролетната ваканция на морето, пък се чувствали "морално задължени да гласуват за ГЕРБ" на предстоящите избори. "Кога с парите, които вземаме, ще си позволим да излезем от Етрополе дори?", обясниха летовниците.

Родители искат компенсации от Борисов, разкрива „Дума"

Столична община да изплаща парични компенсации на родителите, чиито деца са останали без места в ясли и градини в София. Това поискаха в декларация майки и бащи, събрали се на протест пред сградата на общината вчера. Родителите и представителите на Дискусионен клуб за социална местна политика издигнаха символична детска градина на открито пред "Московска" 33 и нарекоха катастрофа факт, че 12 000 деца не са се класирали за градина тази година.
Очевидно ръководството на Столичната община, в това число и Бойко Борисов, смятат, че родителите на 12 000 деца са доста некачествен материал, се казва в декларация от името на родителите. През последните 3 години администрацията и кметът последователно твърдят, че или няма проблем, или става въпрос най-много за 2-3 хиляди недостигащи места, или че са в състояние да строят градини за по 15 дни. В същото време реално недостигащите места за всички групи в детските ясли и градини се увеличиха 4-5 пъти и достигнаха над 12 000. Подмяната на реалния недостиг води до грешна оценка и неадекватни мерки, твърдят още протестиращите.
Те настояват от 1 ноември 2009 г. общината да осигури места в градини и ясли на всички желаещи в София и да построи обещаните 60 детски заведения в кварталите, където има недостиг на градини и ясли. Ако е неспособна да се справи с проблемите, общината трябва да обезщети финансово всички родители, които въпреки че са се регистрирали в електронната система, не са получили място в общинските забавачки. Родителите искат компенсациите да са равни на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение, която е около 120 лв. месечно. Предлага се също СОС да приеме мораториум върху удължаването на ползването на сгради, помещения и дворове (наети от общински и държавни структури) на съществуващи общински детски градини и на имоти, предназначени за тази цел. Общината трябва да проведе активни преговори за предсрочно освобождаване на заети помещения на общинските ясли и градини, да ги ремонтира незабавно и да настани в тях нови групи, настояват още родителите. Предлага се също правителството да стимулира всички общини, които строят нови детски градини като им възстанови средствата за проектиране на сградите.
Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини