От х:

Днес в x:

Обрязаха 140 хасковски деца на един и същ чаршаф

Когато стане дума за религия и традиции, хигиената отстъпва на задно място. 140 хлапета от 3 до 8 години от хасковско бяха обрязани днес от лекари дошли специално от Турция за традиционния сюнет. ДоФторите били наети специално от главното мюфтийство на България което поемало хонорарите им, разказа местния мюфтия Фаик Хаджимурад. Родителите желаещи рожбите им да придобият традиционния близкоизточен белег, нямали да плащат нищо, допълни той. Медиците действаха бързо и професионално. Обрязването се извършваше с упойка, когато се налагаше се правяха шевове с хирургически конец. Характерните за всяка медицинска манипулация латексови ръкавици обаче липсваха. Всички деца бяха полагани на един и същи чаршаф където преди това бе кълцано друго дете.
Обясниха, че няма опасност от инфекции.



Традиционния сюнет се възобновява след пауза от една година. През миналата, местните мюсюлмански деца запазиха рожденното си кожено покритие на пениса. Тази година обаче не им се размина. Манипулацията осъществена в читалище „Кадрие Летифова" на Кърджалийска, събра деца от Хасково и съседните села. Други правоверни, недоверяващи се на лекарите от Турция предпочели да извършан обрязването в модерни болници.



Традиционното обрязване е характерно за мюсюлмани и евреи. Освен че е пряко свързано с религиозната ориентация, обрязването има и дълбок хигиенен смисъл. Предотвратява възпаления около природно нехигиенизираната зона по главичката на мъжкия член. Малката подробност е, че такива възпаления са характерни за Близкия изток с неговия свръх горещ и сух климат и са рядко срещани в умерения континентален климат, към който принадлежи и България.


Част от здравословния хигиенен смисъл в прародината на мюсюлманите е да не се яде свинско. Европейските мюсюлмани спазват това……..понякога.


На снимките: Децата са пременени като за празник /1/, Що е то сюнет /2/,За гладкото протичане на операцията са необходими поне 4-ма възрастни /3/, Пред читалище "Кадрие Летифова" в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини