От х:

Днес в x:

Хиляди танцуват етнофолк в Хасковските Минерални бани

2 500 деца от 5 държави- България, Босна, Молдова, Сърбия и Македония, танцуваха на етнофестивала в Хасковските Минерални бани. 9-тото поредно издание на форума събра 7 чуждестранни състава, 98 български формации от 21 области и 12 индивидуални изпълнения. Фестивалът е организиран през 2001-ва година по инициатива на лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Той бе открит от социалната министърка Емилия Масларова и областния управител Райна Йовчева. Гост бе депутатът от хасково Иван Илчев. Последният се бе натоварил с функцията да оправи пенсията на баба от варненското село Шипка, дошла специално до Хасковските Минерални бани да моли министърката за помощ.



Що се отнася до децата, те без да се вълнуват предизборните совалки на политици и депутати, показаха най доброто от себе си. Етно парадът бе открит с изпълнения на миналогодишният победител-танцов състав от град Казичене. Български обичаи народни песни и хора завладяха публиката в традиционната крепост на ДПС, Минерални Бани.



Колорит внесоха гостите от Босна и Македония. Първите показаха, че макар от различна страна и религия, обладават същите ритуали като балканските си роднини от други части на полуострова. Вторите безуспешно се опитваха да убедят себе си и зрителите, че не са българи. Успяха главно заради старата истина-Българското си е най-хубаво, поне като става дума за жени/ убеди се на снимката/



Етнофестивалът продължава днес и утре, в Хасковските Минерални бани.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини