От х:

Днес в x:

Художници бъркат в психиката на хасковлии

Предпочитанията на зрителите към съответните цветове е в резултат на индивидуалната психика на всеки един от тях. До този извод достигнаха художници след 4-дневен арт-симпозиум в Хасково. Теоретическата обосновка за гамата на бъдещите художници, бе подкрепен от научния доклад на преподавателят в софийския технически университет Магдалена Младенова. Той бе изготвен на базата на специална анкета с представителна извадка от жителите на Хасково, на тема –характер и цветови предпочитания.



Освен навлизане в психиката на ценителите на изобразителното изскуство, над 20-те участници се включиха в импровизиран пленер и рисуваха свои творби. Водещо място сред тях заемаше доцент Мария Евтимова завеждащ катедра инжинерен дизайн в Техническия университет. Студенти и местни майстори на четката предложиха свои творби в заключителната изложба.



Националният симпозиумът „Цвят хармонизации-усещане за цвят" бе организиран от хасковската художничка Мара Латева. Деловата част и рисуването се извършваше в нейният дом-ателие.

На снимките: Мара Латева събра художествения талант в Хасково, Третокурсникът Слав Георгиев рисува поредния си шедьовър/ снимка № 2/, 10-годишната Доротея прави същото/ снимката най-долу.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини