От х:

Днес в x:

Учени откриха нов вирус убиец

Учени идентифицираха нов вирус убиец в Африка, който може да причини кървене като смъртоносния вирус Ебола, съобщи Асошиейтед прес.

Т.нар. Луджо вирус заразил петима души в Замбия и РЮА миналата есен. Четирима от тях умрели, но петият оцелял, като за това вероятно е помогнало лекарство, което учените са му предписали.

Не е ясно как първият от петимата се е заразил, но става въпрос за семейство вируси, открити у гризачи, заяви епидемиологът д-р Иън Липкин от Колумбийския университет. Въпросният вирус наистина е много агресивен, увери той. Данни за вируса са публикувани от д-р Липкин и колегите му в PLoS Pathogens.

Проблемът възникнал през септември м.г., когато жена, която живее в района на Лусака, Замбия, била засегната от напомнящо треска заболяване и състоянието й бързо се влошило. Жената била транспортирана със самолет до Йоханесбург, където умряла. Лекарят, който я лекувал в Лусака, също заболял и бил транспортиран до Йоханесбург, където умрял.

Другите трима заразени са здравни работници в Йоханесбург. Смята се, че вирусът се предава от човек на човек чрез контакт със заразени телесни течности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини