От х:

Днес в x:

Контактни лещи със стволови клетки възстановяват зрението

Австралийски учени са използвали стволови клетки, култивирани в контактни лещи, за да възстановят зрението на трима души със заболяване на роговицата, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Дейли телеграф".

Само за няколко седмици тримата пациенти са получили рязко подобрение на зрението.

Процедурата, засега експериментална, използва собствените стволови клетки на пациента, за да коригира увреждане на роговицата, прозрачния най-външен слой на окото.

Лечението се извършва с местна упойка, а пациентът си отива в къщи два часа по-късно, без да е нужно да остава в болница. Двамата мъже и жената, които са били лекувани по новия начин, са имали много слабо зрение поради заболяване на роговицата.

То се получава по наследство, след операция, изгаряния, бактериални инфекции или химиотерапия. Обикновено се лекува с присадки, транспланти и стероидни лекарства. Екипът на д-р Ник ди Джироламо от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, Австралия, извлякъл образци от стволови клетки от очите на пациентите и ги култивирал върху контактни лещи. Те били сложени в очите на болните за около 3 седмици.

За това време стволовите клетки излекували болните роговици, пишат учените в сп. "Трансплантейшън".

Изследователите се надяват, че простата и евтина техника, при която няма нужда от донори и опасност от отхвърляне, може да се приспособи за лечение на други части на окото като ретината и дори за други части на тялото.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини