От х:

Днес в x:

Наказват окръжния прокурор на Хасково, отстраняват го от дело

Предложение до Висшия съдебен съвет за наказание на Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково и на свиленградския следовател Валентин Петров внася шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, научи Haskovo.net.

Наказанията за двамата са заради нередности при разследването за смъртта на Ради Стайков от Любимец при катастрофа, причинена от бившия служител на БИАС Николай Скерлев. Проверката на това разследване бе направена от инспектора Александър Мумджиев преди няколко месеца, за която Haskovo.net писа.

Окръжният прокурор Иван Ванчев да бъде отстранен от разследването, предлага шефката на Инспектората. За свиленградския следовател се иска парично наказание - 25-процентно намаление на заплатата за една година.

Като наблюдаващ прокурор Иван Ванчев на три пъти се е произнасял за прекратяване на наказателното производство, въпреки указанията на съда. Според данните в преписката, при проверката с дрегер на Николай Скерлев уредът е отчел нула промила алкохол в кръвта. При взетата кръвната проба обаче няколко часа по-късно се установява значително количество алкохол.

Наказанието за окръжния прокурор Иван Ванчев идва в момент, когато се обсъждат кандидатурите за поста му. Той е сред мераклиите, другите двама са бившия окръжен прокурор, сега редови обвинител Петър Мидов, и прокурорът на Бургас.

При налагането на това наказание е твърде малко вероятно само след месец Висшият съдебен съвет да гласува за кандидатурата на Ванчев.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини