От х:

Днес в x:

11 не плащат вода, ВиК реже 22

Всичките 22 семейства от два триетажни жилищни блока до бившето военно летище в хасковското село Узунджово останаха на сухо, след като ВиК отряза водопроводната тръба. Причина за крутата мярка била, че 11 абонати от общо 22-те жилища в двата блока дължат около 1400 лева за вода.

Според управителя на водното дружество Атанас Бързев 11-те абонати отказвали достъпа на инкасаторите до водомерите в домовете си. Освен това двете жилищни сгради не разполагали с общ водомер, а служители на ВиК неведнъж засичали кражба на вода.



В оставените на сухо жилища има семейства с по няколко деца, обясни Гергана Петрова, която живее на втория етаж в един от блоковете. Самата тя има син и дъщеря на 9 и на 6 годинки. Мъкне вода в туби, за да сготви и изпере. Сметката си за вода плаща редовно.

Имаме съсед, който си продаде апартамента, а новият собственик отказва да плаща стар борч от 300 лв., обясни Петрова. Друга нейна съседка пък с 4 деца не смее да подаде носа си навън заради страх от репресии. Мъжът й бил в чужбина, а жената не разполагала с пари да плати близо 300 лв. сметка към ВиК.



Избухнаха междусъседски скандали, признаха хората от двата блока. Напрежението расте, температурите се повишават, а чешмите остават сухи. Страдат и виновни, и невинни.




Няма друг начин да си съберем парите, обясни ВиК шефът. На въпрос за евентуални съдебни претенци от страна на коректните абонати Атанас Бързев отговори, че при българското правосъдие делата ще се точат няколко години.

Той призна че са търсили съдействие от прокуратурата за осигуряване на достъп до водомерите на некоректни абонати, но оттам отказвали с мотива, че хората не са извършили никакво престъпление, за да разрешат насилствено нахлуване в жилищата им. От друга страна всеки собственик по закон има право да не допуска инкасатор в дома си.

Така порочният кръг се затваря.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини