От х:

Днес в x:

Български математик предсказва пазарните кризи! Алармирал за срива на Dow Jones

Под заглавие "Методи за предсказване на пазарни шокове" агенция Ройтерс публикува обширна статия за изследването на българския математик Светлозар Рачев.

Той оборва тезата, че пазарните катаклизми не могат да се предскажат. Самият Рачев е развил статистически модели, с помощта на които е успял да предскаже пазарните трусове.

Авторът на уникалния статистически модел твърди, че чрез него се събират и обработват финансови данни и показатели от различни източници. Така се прави цялостна оценка на риска и помага за оптимизирането му и може да се изгради успешна стратегия за максимална възвръщаемост на инвестициите.

Благодарение на модела на проф. Рачев, представен за първи път през 2002 г., пазарните катаклизми стават предсказуеми.

Рачев за първи път решава да изчисли възможността от извънредни събития след кризата през 1987 г. Тогава в един ден акциите загубват 22% от стойността си. Нито един модел не успя да обясни кризата. Моделът на българина предупреждава, че кризи с такъв размер могат да се случат веднъж на всеки 30 години.

Оценките на Рачев, който използва разнообразни математически и статистически инструменти, са за такива хора, които вярват, че подобни модели могат да помогнат.

Показателят предупредил инвеститорите за рязък спад на индекса Дау Джоунс, който се срина от историческия си максимум през ноември 2007 г. до 12-годишен минимум през март 2009 г. Това беше и най-рязкото понижение след фалита на Леман Брадърс през септември миналата година.

Компанията "Хендерсън кепитъл мениджмънт" е използвала формулите, за да разпознаят инвестиционните фондове, изложени на най-голям риск през 2008 г.

Всеки статистически модел, който се използва на финансовите пазари, е подложен на сериозни съмнения. Наскоро публикувано проучване на британския финансов регулатор постави под въпрос възможността да се прогнозира бъдещ риск на базата на предишни събития.

Кой е той?

Светлозар Рачев: Математик. Професор, доктор на математическите науки. Роден 1951 г. Завършил Софийски университет "Св. Климент Охридски". Водещ професор в Калифорнийския университет, Санта Барбара, САЩ. Научна област - теория на вероятностите, математика и статистика за икономика и бизнес.
Науката - това е свободен дух

За себе си!

Фактически всичко, с което съм се занимавл досега, е основано тук, в България...Построяването на тази основа - моето математическо знание - ми е помагало много във всяко бъдещо направление...То винаги се е ценяло, където и да съм бил по света. В Русия, например, бяха много доволни да разберат, че зная нещо повече от стандартните математически методи - като Хаусдорфовото разстояние и други методи. В България те бяха много застъпени в преподаването - благодарение на Благовест Сендов и неговите ученици...Националната математическа гимназия беше един много голям трамплин...Такова нещо няма в Америка...Не зная дали в Русия има нещо подобно, но сигурно има - може би Колмогоровото училище. Но аз не мога изобщо да си представя да има такова нещо някъде по света - да се преподава нестандартен метод за първи път на дете...Отношението към него е като към възрастен математик...Онова, което ми е дало образовнието по математика в България, ме правеше да бъда приет навсякъде.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини