От х:

Днес в x:

Най-странните създания на планетата - ТОП 10

Международният институт за изследване на видовете в Университета на Аризона обяви ТОП 10 на новите видове, описани през 2008 година.

Сред тях е малкото морско конче satomiae, с дължина от 13,8 мм, открито край Калимантан, Индонезия. Името satomiae е в чест на мис Satomi Onishi, инструктор по гмуркане, която е събрала екземпляри от тови вид..

От растителното царство са представени гигантски нови видове и родове палми - Tahina spectablilis, намерени само на малка площ в Северозападен Мадагаскар. Те цъфтят до самата си смърт, с огромен, ефектен цъфтеж с безброй цветове.

В ТОП 10 влиза и кафето без кофеин от Камерун. Coffea charrieriana е първият вид безкофеиново кафе и е от централна Африка.

И, в категорията "спрей от нови видове" е бактерията Microbacterium hatanonis. Тя бе открита в лак за коса от японски учени.

Phobaeticus chani е най-дългото насекомо с дължина на тялото 14 инча (36,6 см) и обща дължина от 22,3 инча (56,7 см). Наподобяващото пръчка създание бе намерено в Борнео, Малайзия.

Leptotyphlops carlae дълга едва 104 мм се смята за най-малката змия. Тя е била открита в Барбадос.

Призрачен гол охлюв - Selenochlamys ysbryda - беше учудващо намерен в добре проучена и гъсто населена зона - Кардиф, Уелс.

А охлювът Opisthostoma vermiculum, открит в Малайзия, е уникален с черупката си, която има четири оси.

Другите два вида на върха са риби – единият от дълбините край риф в открито море край бреговете на остров Палау, а другият - фосил на едно от най-старите живородни гръбначни Materpiscis attenboroughi. Образецът, който е изключително редък, е намерен в Западна Австралия и показва раждане отпреди около 380 милиона години.

Съвременната система за класифициране на видовете е дело на Линей (Carolus Linnaeus). В негова чест ТОП 10 на новите видове излиза на 23 май, денят в който е роден преди 302 години. Според учените видовете на Земята са между 2 млн. и 100 млн.

SOS докладът обобщава броя на големите растителни и животински видове, описани наскоро. По-голямата част от откритите и описани през 2007 г. 18516 видове са безгръбначни животни (75,6%), висши растения (11,1%) и гръбначни животни (6,7%). Тазгодишният SOS доклад включва също така данни за прокариоти (бактерии и Archaea).

Докладът за наблюдаваните видове и Топ 10 на новите видове се издават ежегодно от ASU на Международния институт за изследване на видовете и са част от неговата кампания за обществена информираност за биологичното разнообразие.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини