От х:

Днес в x:

НАСА отново търси на вода на Луната

НАСА подновява изследванията си на Луната, като планира да изпрати два апарата на мисия до естествения спътник на Земята на 17 юни.

Апаратът "Лунар рикънисънс орбитър" (ЛРО) и изкуственият спътник "Лунар крейтър обзървейшън енд сенсинг сатълайт" (ЛКОСС) ще бъдат изстреляни от Кейп Канаверал във Флорида с ракета "Атлас V", за да търсят подходящи места за прилуняване, както и вода на Луната.

ЛРО ще лети в орбита около естествения спътник на Земята, ще прави най-подробните досега снимки на лунния релеф, ще изготвя точни до 1 м триизмерни карти и ще измерва радиацията на повърхността му.

Апаратът ще търси подходящи места за кацане на пилотирани кораби на лунните полюси и ще изследва възможните опасности за астронавтите. ЛКОСС ще проверява дали в сенчестите лунни кратери близо до полюсите има вода. По-рано изкуствен спътник на Луната бе открил високи нива на водород в атмосферата близо до лунните полюси. Учените от НАСА смятат, че на дъното на лунните кратери може да се е запазил лед от милиарди години насам. Изкуственият спътник ЛКОСС ще се раздели на две части, които ще се блъснат в тъмен кратер.

Първата ще повдигне облак от прах, а втората ще анализира праха, за да установи дали има вода. Сблъсъкът на сателита с кратера ще бъде сниман от апарата ЛРО, от наскоро ремонтирания и обновен космически телескоп "Хъбъл" и от наземни телескопи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини