От х:

Днес в x:

Астрономи откриха изрязана галактика

Астрономи от Европейската южна обсерватория установиха с помощта на телескопите й, че халото (струпването на звезди извън основния диск) на гигантската галактика Messier 87 е изрязано. То завършва много по-рано, отколкото теоретично би трябвало.

Диаметърът на халото е около милион светлинни години, съобщи сп. Astronomy and Astrophysics. В рамките на изследването учените са наблюдавали галактично струпване, което е разположено на разстояние 50 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Дева. В този район има неколкостотин галактики, включите големи елиптични, към които се отнася и Messier 87.

Изследователите са се интересували от планетарните мъглявини - струпвания на йонизиран газ около бели джуджета. Дадените мъглявини са удобни за наблюдение. Те са позволили да бъдат получени данни за движението на звездите в отдалечените райони на космоса. Като се знаят те, има възможност да се определи разположението на звездите в струпването и в халото.

Наблюдението на мъглявините е било извършено с помощта на спектрографа FLAMES, монтиран на телескопа VLT.

Засега учените не могат да обяснят какво е изрязало халото на Messier 87. Съществуват няколко хипотези. Според едната липсата на звезди е обусловена от взаимодействието на струпването с други галактики. Според другата, за това е виновна тъмната материя, която според съвременните представи изпълва галактическото хало.

Освен това учените са установили, че Messier 87 в бъдеще ще се сблъска със съседната галактика Messier 86. Събитието трябва да стане през близките един милиард години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини