От х:

Днес в x:

Прокуратурата поиска отстраняване на кмета Иванов от поста

Искане за отстраняване от длъжност на кмета на Хасково Георги Иванов внесе днес в съда окръжното обвинение, обяви на брифинг заместник окръжният прокурор Елена Катранджиева.

Искането е мотивирано с възпрепятстване на разследването, обясни Катранджиева. Градоначалникът бавел документи, свързани с повдигнатото му обвинение за безстопанственост по случая с БИЛЛА. От прокуратурата са поискали цялата преписка на общината с веригата магазини БИЛЛА още на 10 юни миналата година.

Последвали са още две писма от разследващия дознател. На тях или не е отговорено, или са предоставени непълни данни, обясни Катранджиева



Кметът е обвинен, че е причинил щети на общината за над 112 000 лева, които представляват лихви попреведените от БИЛЛА 362 000 лв. за закупуване и разчистване на терен в Хасково. Върху него фирмата искаше да построи хипермаркет.

По-късно от БИЛЛА се отказали и поискали обратно парите си. Повечето от тях обаче са били вече усвоени, по обясненията на Георги Иванов. Затова той отказал да ги върне на БИЛЛА.

Последваха съдебни дела. През 2008 година БИЛЛА дори блокира сметките на община Хасково, след спечелено дело във върховния съд. Едва тогава сумата бе възстановена заедно с лихвата.

Междувременно обаче и общината има спечелена съдебна битка с веригата магазини. БИЛЛА е осъдена да плати на администрацията 180 000 лв., похарчени за разчистване на терена и закупуване насъседни терени за нуждите на бъдещия хипермаркет.

По случая с БИЛЛА още няма внесен обвинителен акт заради забавеното разследване. Срокът за приключването му бе 9 април, после е било удължено с два месеца. Иска се ново удължаване на срока, според прокуратурата – заради възпрепятстването на разследването от страна на Георги Иванов.

То е второто обвинение за градоначалника от началото на годината. По първото обвинение – в подкуп, получен от фирма "Дусман", утре започва първото съдебно заседание.



Кметът Георги Иванов отказа да коментира. Само зададе въпроса: Вчера Яне Янев каза, че днес ще бъде поискано отстраняването ми от длъжност. Питам – откъде Яне Янев знае? Тази прокуратура от Янев ли се командва?

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини