От х:

Днес в x:

МВР-Хасково: Абитуриентите под лупа

Районните полицейски управления в областта ще усилят охраната на обществения ред, сигурност и безопасност на движението в районите на училищата, маршрутите на придвижване и около питейните и увеселителни заведения, в които ще се провеждат абитуриентски тържества, предупреждават от МВР Хасково.

Взети са мерки за ограничаване използването на увеселителни пиротехнически изделия. Полицията ще следи строго и за недопускане на пътни инциденти, преди, по време и след тържествата. Ще бъде осъществяван превантивен контрол за употреба на алкохол и неправоспособност; проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзии с абитуриенти и др. Въпреки мерките, които полицаи, педагози и родители вземат, всяка година се случва по-дребен или по-сериозен инцидент, свързан с младежка самонадеяност и желание за себеизява, накърнено честолюбие, неумение за справяне в конфликтни ситуации или загуба на самоконтрол след употреба на алкохол. Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества, когато младежите се насочват към заведения или паркове, за да продължат вечерта с приятели и познати извън кръга на съучениците си.

Младите хора не обичат съветите, но досегашният полицейски опит сочи, че съобразяването с няколко правила за безопасност никога не е излишно. По време на абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Рисковите фактори са:

• шофиране с превишена скорост и предприемане на опасни маневри;

• отнемане на предимство,

• преминаване при червен сигнал на светофара;

• неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите;

• повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите;

• управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи;

• подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците;

• посещения на заведения с коли, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни след края на баловете в нощните и ранните сутрешни часове и др.

За да не се помрачат празниците, спазвайте следните препоръки: Всички очакват да сте в приповдигнато настроение, но не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.

1. Употребата на алкохол време на коктейла, обяда у дома или в заведение – често подвеждат към "смели" решения. Не подценявайте рисковете. Вие сами можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви пред опасност от тъжен финал.

2. Ако някой употребил алкохол водач и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

3. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не се съгласявайте след бала да ви вози шофьор, който е пил или е неправоспособен.

4. След бала често възникват спонтанни предложения за продължаване на празника в други заведения, дискотеки, хижи и т.н. Точно те са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично заради превишена скорост, рисковани маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето. По-добре отложете подобни идеи, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате.

5. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира "майсторство" и "смелост", особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

6. Ако Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре не се движете в колона с другите коли с ваши съученици и не се поддавайте на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на неуважение към правилата. Не се подвеждайте от другите водачи в колоната да преминавате на червено или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате в друго превозно средство, стълб и др.

И една препоръка към родителите: Не предоставяйте личния си автомобил на своите пораснали деца - абитуриенти. Дори да са правоспособни те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила - основни и резервни, са налице. Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ. Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да звъните на полицията – на тел.166. На всички младежи от випуск 2009 ОД МВР – Хасково желае незабравима празнична нощ и успешен старт в живота.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини