От х:

Днес в x:

Новите мерки на ЕС за татуировките изсветляват бизнеса, коментира Димо Бойчев

    Много се заговори тези дни за татуировките, но не покрай някои от атрактивните тату форуми, или по повод дългия спор изкуство или занаят е правеното на татуси.

    Темата, която се повдига от Брюксел е много сериозна – свързана с живота и здравето на хората, които имат или пък се канят да си направят татуировка.

    Според статистиката 12 % от европейците имат татуси и това превръща татуировките в най-популярната форма на бодиарт.

    Според Европейската агенция по химикалите /ECHA/ обаче инжектиране на оцветени мастила в кожата е сериозен риск за здравето. Проблемите често се свързват с използването на мръсни игли, но според последните изследвания са възможни и други поражения, свързани с химичните вещества, които се съдържат в мастилата за татуировки и перманентен грим. Такива химикали могат да доведат до неблагоприятни последици за здравето, а за въздействието се знае малко.

    От ECHA твърдят, че мастилата за татусите могат да съдържат опасни вещества, които да причинят алергии, рак, токсични ефекти върху репродуктивната способност и дори генетични мутации при животни и хора. Докладът е изготвен по поръчка на Еврокомисията. На 500 страници се анализират получените резултатите от изследването на 4000 химически вещества. Въз основа на данните се готвят и промените, които страните-членки ще  гласуватстроги. Учените продължават с изследванията. Само седем държави в ЕС имат собствени закони, които засягат татуировките и перманентния грим, разработени въз основа на различни резолюции регламенти.

    Тъй като в момента няма единен стандарт за съдържанието на мастилата, които използват татуистите, се подготвят изисквания, които ще залегнат в закон със строги мерки към бизнеса.

    До края на годината предстои Европейската агенция по химикалите да изпрати официалното си становище до ЕК. В срок от три месеца Комисията ще решава дали да ограничи употребата на химикалите. Ако решението потвърди ограничаването, то ще влезе в сила след консултация със Световната търговска организация, гласуване от страна на държавите – членки и разглеждане от страна на Европейския съвет и Парламента. Това е дълъг процес, който ще отнеме поне 2 години.

    От ECHA, коментират, че ако се реши, че е необходимо ограничаване, татуистите ще трябва да пазаруват от източник, който отговаря на наложена стандартизация. Освен това е хубаво е при премахване на татус, да се има предвид, че лазерното отстраняване е процедура, при която пигментите и други вещества се раздробяват на по-малки частици и те могат да съдържат вредни химикали, които след това свободно да циркулират в човешкото тяло.

    Според един от топ татуистите в Европа-  хасковлията Димо Бойчев, готвените промени ще изсветлят бизнеса.

    Той е за строгия контрол върху мастилата. Смята, че това, какво може да инжектира в кожата един татуист, ще е под контрол с въвеждането на универсален стандарт. Затова готвената регулация ще е по-скоро полезна. „Аз мисля че в момента качеството на боите е доста добро, в последните няколко години нямам никакъв проблем с алергични реакции по кожата, а също така след определен интервал от време също не съм срещал алергични реакции. По-скоро проблемни понякога са някои от цветните бои, които в комбинация със слънцето предизвикват алергии. Аз работя доста с цветни бои и постоянно контролирам клиентите си за промяната на пигмента след време. “, казва Димо Бойчев.

    Според него докладът на Европейската агенция по химикалите удря по-скоро тези от татуистите, които са нерегламентирани, използват евтини бои от случайни производители. Татуистът е на мнение, че бъдещите промени трябва да да наложат сериозен и контрол върху производителите и вносителите на бои. „Според мен трудно ще контролират хората, които си работят в гаражи и мазета, тук идва самосъзнанието на потребителите. Аз взимам мерки с марката бои, които ползвам, като контактувам с производителя, после и съобщавам за реакцията върху кожата, която е последвала“, казва Бойчев и съветва тези, които искат да си направят татус, да търсят реномирани студия за татуировки, да не рискуват с псевдо майстори.

    Повишеното внимание и контакта с татуиста, търсенето на информацията, за това какви бои използва, е от огромна важност, за да си спестиш проблеми при татуиране, смята и дерматологът д-р Даниел Янков. В 20-годишната си практика той е срещал много сериозна поражения след татуиране – тежки възпаления, за които е било необходимо лечение със силни антибиотици, имал е дори пациентка, която се е заразила с Хепатит, но това е било от лошата хигиена в студиото. По-често дерматологичен проблем е регистрирал при пациенти, които са си сложили от т. нар. временни татуировки. Досега обаче не е отчитал на място на перманентен татус  неоплазия-образуване на нова тъкан или на тумор. „ Ако такава промяна е засечена един път на 100 хил. случая, например, може да се предположи, че това би могло и да е от друг фактор, не е задължително да е от вкараното мастило“, смята лекарят. Д-р Янков харесва татуировките и сам е склонен да се татуира, предупреждава обаче, че ако той реши да отиде в татустудио първо ще се заинтересува от реномето му. На място ще се увери за хигиената, за това дали използваните игли са действително за еднократна работа, като поиска пред него да бъде отворена иглата. Би коментирал с татуиста съдържанието на мастилото, с което ще работи и ще се информира за това какви вредни вещества съдържа то. „Лично аз смятам, че с мастилата на растителна основа, които са безвредни, не би трябвало да има проблеми при татуиране. Един по-сериозен контрол, в който и да е бранш обаче никога не би бил излишен, още повече, когато се касае за живота и здравето, защото при лош материал, вкаран при татуиране, може да се стигне и до ампутация“, категоричен е дерматологът.


     

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини