От х:

Днес в x:

Избиваш 45 кучета, глобяват те 100 лв.

Шефът на хасковския зоопарк д-р Ясен Стайков е глобен със 100 лева за евтаназирането на 45 кучета в края на април. Труповете на животните бяха открити от представители на австрийска фондация „Тирхилфе зюден" на 30 април, напъхани в контейнер за боклук. За случая тогава Haskovo.net писа.

Пред медиите д-р Стайков заяви, че кучетата са евтаназирани след жалби на граждани на Хасково, че са проявявали агресия. Според Закона за защита на животните могат да се евтаназират само "доказано агресивни ли неизлечимо болни животни". Труповете на няколкодневни кутрета д-р Стайков обясни с преценката си, че нямало да оцелеят.

По-късно представители на фондация "Четири лапи" обявиха, че няма как шефът на хасковския зоопарк да е евтаназирал законно животните, защото кучешкият приют там е затворен и дейността му е прекратена. Тъй като зоопаркът не разполага с помещение за ветеринарно-медицински манипулации, кучетата по всяка вероятност са избити в самия зоопарк, пред очите на посетителите, предположи д-р Марина Иванова от "Четири лапи".



От фондацията са подали жалба до министъра на земеделието и продоволствието Валери Цветанов, в която му обръщат внимание върху бездействието на хасковската ветеринарно-медицинска служба, ръководена от д-р Джемил Читов.

Д-р Читов обясни пред Haskovo.net, че многократно са правили предписания да се подобрят условията в приюта на Кенана. Въпросът е поставян и пред областната епизоотична комисия. Накрая – през есента на 2008 година, приютът бе окончателно закрит, допълни д-р Читов.



Шефът на РВМС каза още, че предстои наказателното постановление за глобата от 100 лева да бъде връчено на д-р Ясен Стайков за извършената незаконна евтаназия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини