От х:

Днес в x:

43 проспаха втората матура. 1149 се потиха по география

43- ма ученици избраха здравия сън пред втората задължителна матура. С това общия брой на явилите се зрелостници в областта бе 2479 души. Цифрата е малко по-голяма от явилите се на първата матура по български език и литература, но причината е че към допуснатите до втора матура се прибавят и зрелостници които са взели българския миналата година, а са се провалили на втория предмет и сега наваксват. Точно в 8 часа бе известен и изтегления от министърът на образованието вариант едно на изпита.

Той бе размножен и раздаден на децата, а 4-часовия изпит започна към 8.30. Приключването ще стане по-късно от оповестения час дванайсет и половина, защото имаме и деца със специални образователни потребности с които трябва да се съобразим, обясни шефът на регионалния инспекторат Иван Панайотов. Резултатите ще бъдат известни до 21-ви юни.



За зрелостниците се очакват доста неприятни изненади след като огромното мнозинство-1149, предпочетоха за втора матура география. Макар експертите да прецениха изпитния вариант като лесен, практиката показва че близо половината от най масово избрания предмет, получават оценки по-ниски от написаните през годината в училище. Това се случи с миналогодишния фаворит- философията, която масово изненада зрелостниците със сложноста си. За избралите матура по чужд език изтегления вариант едно донесе само усмивки.


Измежду 175 кандидат-полиглоти събрани в хасковската езикова гимназия 124 предпочетоха английски език, 36 немски, 11 френски, а 4-ма повярваха в познанията си по руски език.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини