От х:

Днес в x:

Ябълково: Най-старото училище в южна България чества 170 години

С възрожденски песни бе почетена 170 годишнината от основаването на първото възрожденско училище в Южна България

Съвсем по библейски, 12 бивши и 12 настоящи учители в ябълковското училище Васил Левски отбелязоха 170-тата годишнина от основаването на школото. Това е първото училище създадено в южна България, веднага след обнародването на Гюлханския Хатишериф с който султанът открива ерата на реформите в османска Турция всред които и разрешението всяка народност в пределите на империята да се образова на родния си език.





Днес ябълковските апостоли на словото с право се гордеят че са доайените на образованието в региона. Дългогодишният учител по музика Стоил Русев /на снимката/ първи даде тон за песен, подет след минути от останалите педагози. Срещата на бивши и настоящи учители и директори в Ябълково бе по инициатива на настоящата директорка Таня Христова.





По своя инициатива пък децата на „Васил Левски" откриха специален кът със експонати от бележити постижения на възпитаници на училището.

Мероприятията, сред които концерти и спортни празници за родители и ученици, ще завършат с тържествен концерт в неделя 24-ти май. Понастоящем, Ябълково е средищно училище в димитровградска община, в което се обучават 140 деца от селата Ябълково, Горски извор, Скобелево, Сталево и Каснаково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини