От х:

Днес в x:

Африканско племе населило целия свят

Британски генетици и археолози проследиха произхода на цялата човешка раса извън Африка и откриха, че съвременните хора произхождат от 200-членно африканско племе, което прекосило Червено море преди 70 000 години, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

Климатична промяна в миналото е причинила понижаване на морските нива и това помогнало на племето да премине от Африканския рог на Арабския полуостров и оттам да насели останалата част от света. Генетичен анализ, ръководен от д-р Питър Форстър от университета "Англия Ръскин" в Кеймбридж, показа, че съвременните населения в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка са произлезли от тези общи прародители.

Смята се, че промени в климата, настъпили преди 90 000-70 000 години, са довели до рязко понижаване на морското ниво и са направили възможно прекосяването на Червено море. Резултатите от изследването бяха разкрити в документалния филм за произхода на човека The Incredible Human Journey, излъчен по Би Би Си 2. Учените смятат, че съвременните хора Хомо сапиенс са се развили преди около 195 000 години в Източна Африка и че за 50 000 години са се разпространили в други части на континента.

Фосилизирани останки са открити на нос Добра надежда в Южна Африка. Идеята, че всички хора извън Африка произлизат от една-единствена група хора, противоречи на предишните теории. Според тях различните съвременни раси са се развили поотделно от по-ранен човешки предшественик, известен като Хомо еректус, в различни части на света

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини