От х:

Днес в x:

Защо са изчезнали динозаврите

Геоложката от Принстънския университет в Ню Джърси проф. Гърта Келър лансира хипотезата, че масовото измиране на динозаврите е било причинено от изригване на вулкан в платото Декан в Индия преди 63-67 милиона години, съобщиха в."Дейли телеграф" и в. "Дейли мейл".

През последните 30 години учените смятат, че праисторическите животни са изчезнали след падането на гигантски метеорит на полуостров Юкатан в Мексико.

Геоложката обаче твърди, че фосилизирани останки от растения и животни, открити в района Ел Пенон в североизточната част на Мексико, показват, че метеоритът е паднал 300 000 години след като динозаврите изчезнали.

Въпреки диаметъра си от 6 мили метеоритът изглежда не се е отразил върху флората и фауната в района, докато вулканичното изригване е внесло големи количества серен диоксид във въздуха. Това вероятно е затъмнило слънчевата светлина, променило е климата и е причинило падането на киселинни дъждове.

Резултатите от 20-годишното изследване на проф. Келър са публикувани в изданието на Лондонското геоложко дружество.

Геоложката обаче не смята, че учените някога ще постигнат съгласие в десетилетния спор какво е довело до гибелта на динозаврите.

Известно е, че преди около 65 милиона години някакво явление е причинило масови измирания на сушата и в океаните.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини