От х:

Днес в x:

Телевизионната реклама е виновна за наднорменото тегло

Над две трети от телевизионните реклами на храна, които виждат децата, са на висококалорични и нездравословни продукти. Това стана ясно на европейския конграс по затлъстяването. Тъжната статистика се основава на изследване, обхванало 11 страни.


Австралийският онколог Бриджит Кели огласи още тревожни подробности. 90 процента от рекламираните в Германия и САЩ храни водят до затлъстяване. При последните в класацията - Австралия и Великобритания – половината от рекламите на храни примамват към консумация на нездравословни продукти.

Специалистите са на мнение, че се налагат спешни мерки за ограничаването на рекламите на висококалорични продукти. „Децата гледат за година от 4000 до 6000 рекламни клипа на различни храни, 2000-4000 са на нездравословни продукти. Учните са убедени, че това е прекалено. Ограничаването на подобна реклама би подпомогнало борбата със затлъстяването при децата.

Децата и младежите под 18 год в света, страдащи от затлъстяване, са около 177 млн. От тях 22 млн са на възраст до пет години. Затлъстяването води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. За съжаление, правителствата на повечето страни не искат да регулират пазара на рекламата на хранителни продукти.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини