От х:

Днес в x:

Бойко Борисов – човекът с две лица. Преглед на националния печат

"24 часа":Първанов не се повози в метрото, но го хареса

След като в средата на февруари повози премиера Сергей Станишев на открит вагон в тунелите на метрото от стадиона към Младост, вчера кметът Бойко Борисов откри отсечката заедно с президента Георги Първанов.
Поради сгъстената си програма обаче държавният глава не се включи в първия курс по новото трасе на подземната железница след водосвета. Първанов обаче слезе в станцията, огледа и вагоните и остана видимо доволен.
"Не съм дошъл за изборите тук. Дошъл съм, за да открия метрото", отклони на тръгване политически въпроси държавният глава. Той си пожела да има повече такива събития. "Те показват, че когато общината и държавата работят синхронно, стават добри неща", изтъкна Първанов. Той благодари на японското правителство, което за целия период на прехода е най-големият донор за България, включително за метрото. "Имаме добри приятели", отбеляза президентът.
"Въпреки правителството успяваме да правим добри неща благодарение на Брюксел", адресира пък към ЕС благодарността си Бойко Борисов. На откриването го придружаваха председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез. "Премиерът на Европа е от нашата партия, благодарение на това и толкова фондове идват към София", подчерта Борисов. В същото време, откакто е кмет, централната власт подхождала тенденциозно към столицата и й давали с по 350-400 млн. лв. по-малко на година.

"Труд":Метрото пое към "Младост" четири месеца предсрочно

Събитието на десетилетието за София! Така беше определено вчера откриването на метротрасето, което свързва стадион "Васил Левски" и жк "Младост". Подземният транспорт в този участък беше пуснат 4 месеца предварително.
Пътуването по отсечката с 5 станции от центъра на града до едната от "спалните" на София продължава 9 минути. Мотрисите ще минават през 4 минути, а в час пик - през 90 секунди. Очакванията са на ден да бъдат превозвани по 45 000 пътници по 6-километровия участък. Освен паркинг за коли, спирката до стадиона разполага и с места за спиране на велосипеди.
"Трасето от стадион "Васил Левски" до ЦУМ ще бъде пуснато на празника на град София - 17 септември. Тогава столичани ще пътуват от "Младост" до "Обеля" за около 20 минути", съобщи кметът на София Бойко Борисов. Той обяви, че към столицата се подхожда тенденциозно и градът получава по 350 млн. лева по-малко средства, откакто той е кмет.

"Сега": Национализация на боклука на София готви кабинетът
Правителството се опита окончателно да си присвои част от правомощията на местната власт в София, като предложи в специален закон да се одържави дейността по управление на отпадъците на столицата. Това се случва само месец след като бе създаден национален кризисен щаб за боклука, който временно иззе част от правомощията на общината.
След разразилия се скандал на заседанието на МС вчера законът все пак бе отложен за следващата седмица.
Проектът на закон предвижда не общината, а държавата да определя и събира такса смет в София. Така бюджетът на столицата ще се лиши от около 147 млн. лв. годишно, а Столичният общински съвет няма да определя вече концесионерите за чистотата. Едно от предложенията в проекта е депото за битови отпадъци в квартал Суходол да бъде закрито не по-късно от 1 януари 2010 г. Ще се търси нова площадка за депо и изграждане на завод за боклука, като законът предвижда принудително да бъдат отчуждавани в полза на държавата имоти на физически и юридически лица. Цялото административно обслужване на този процес ще става три пъти по-бързо от обикновено.
Предвижда се за изпълнението на закона да се създаде специална администрация със свой бюджет. Финансовият министър трябва да подготви промени в разчетите за 2009 г. Това означава, че от София ще бъдат отнети и събраните суми от такса смет за 2009 г. Преди месец Пламен Орешарски и областният управител Тодор Модев отрекоха да има такова намерение. Законът задължава кмета да осигури достъп на НАП до базата данни за недвижимите имоти на столичани и събраните такси.


"Новинар": Юруков събра липсващите подписи за регистрацията на СДС
Пламен Юруков е набавил необходимите подписи, които не му достигаха, за да регистрира СДС за евроизборите, съобщи за "Новинар" самият лидер на сините. Упълномощеният от Юруков бивш секретар на СДС Пламен Радонов трябва да внесе в ЦИК липсващите 3000 подписа.
В сряда от комисията заявиха, че има открити пропуски в документите на Юруков за регистрацията на СДС. От комисията признаха само 14 100 от необходимите 15 000 подписа. Част от имената в списъците участват и в тези на други партии. Законовият срок за коригиране на нередностите е три дни, поясни говорителят на ЦИК Александър Александров.
Докато ЦИК не постанови, че всичко е редовно по документите на една партия, то формациите не могат да се считат за регистрирани за изборите, категоричен бе той. Пред „Новинар" Юруков поясни, че след внасянето на подписите ще успеят да се спазят крайните срокове за регистрацията на партията за евровота, които изтичат на 12 май.
Според Юруков към листата на сините могат да се присъединят и представители от други партии. Юруков отправи покана към кандидатите за евродепутати на ДСБ да станат част от листата на СДС за евроизборите. Той поясни, че се обмисля създаването на широко дясно обединение около СДС както за предстоящите европейски, така и за парламентарните избори.
Юруков предлага обединението да се регистрира под марката на СДС и така да се отпадне възможността да се преминава 8-процентната бариера за коалиции за парламента.
Междувременно Мартин Димитров изпрати отворено писмо до шефовете на Софийския градски съд и Върховния касационен съд, до правосъдния ни министър, както и до представителя на ЕК за България.

"Монитор": "ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЙНЕ ЦАЙТУНГ": "Борисов е псевдоловец на мафиоти"
"Псевдоловец на мафиоти." "Човек с две лица." Така тиражният немски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" обрисува кмета на София Бойко Борисов.
В разгромяваща статия със заглавие "Криминален вятър духа от северозапад" изданието анализира претенциите на лидера на ГЕРБ да управлява страната след парламентарния вот. Всички доказателства водят към това, че българите все още остават верни на любовта си към двулики политически фигури и че в деня на изборите може да предадат властта в ръцете на хора, които наричат себе си ГЕРБ, казва вестникът. В статията се обяснява, че Борисов формално не е председател на формацията, но държи цялата власт в нея. "Политикът с външен вид на мутра, с късо подстригана коса и склонност към употребата на простоват език, бивш бодигард, треньор по карате и полицай е избран през ноември 2005 г. за кмет на столицата, като преди това е блеснал като псевдоловец на мафиоти в МВР", продължава с описанието си изданието и подчертава, че в тази си роля Борисов не е успял да разкрие "множеството поръчкови убийства в София". "От няколко дни силен криминален вятър от северозапад духа в лицето на Борисов", допълва вестникът. Той припомня, че преди месец в показанията си пред Белградския окръжен съд балканският крал на кокаина Сретен Йосич обяви, че при престоя си у нас е бил закрилян именно от Борисов.

"Стандарт": Второ разследване срещу съдията Ганов

Скандалният съдия Васил Ганов, който поръча побой над две журналистки, е разследван и за друго престъпление. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от прокуратурата. Докато го подслушвали за мократа поръчка, спецченгетата се натъкнали и на други интересни разговори на разследвания съдия. Според запознати, става въпрос за контакти с хора от подземния свят във Враца. При подслушването ставало ясно, че отношенията им съвсем не са безкористни.
Междувременно Васил Ганов изчезна, след публикациите в "Стандарт" и "Труд" за дадената от него поръчка за побой над кореспондентките на двата вестника във Враца - Райна Тошева и Теменужка Йоцова, както и срещу местния полицай Цецо Благоев. Скандалният магистрат не дойде на работа в съдебната палата в града вчера. Според колегите му това не било изненада, защото в този ден той нямал насрочени съдебни заседания.
До седмица повдигаме обвинение срещу Васил Ганов, заявиха от прокуратурата пред "Стандарт". Според обвинителите данните от специалните разузнавателни средства недвусмислено уличават магистрата в замислянето и организирането на побой над двете журналистки и полицая. В Наказателния кодекс обаче има текст за подбудителство към убийство, но не и към нанасяне на средна телесна повреда, припомниха юристи. Затова магистратите мислят денонощно как точно да формулират обвинението срещу съдията Васил Ганов. Най-вероятно то ще е за хулиганство.

"Монитор": Шофьор завлича хора, представя се за шеф на ДАНС

Шофьор на рейс завлякъл много хора, като се представял за директор на ДАНС в Пловдив. Измамникът успял да заблуди и висши държавни служители. 45-годишният мъж измъкнал и конкретни суми за "услугите", които трябвало да извърши. Едно от обещанията му било, че ще уреди техни близки на работа в местната структура на ДАНС. Човекът е съден за измами, но никога не е имал контакти с полиция, военни и специални служби. Работел е като шофьор на рейс, а измамите е въртял през последните 2-3 месеца, веднага след структурирането на териториалните дирекции на ДАНС и след назначаването на техни директори. Коронният му номер бил да демонстрира близки контакти с висши военни, с които предварително се сприятелявал. Освен като директор на ДАНС в Пловдив или специален агент, се е представял и като полковник от Националната следствена служба, или като съветник на премиера Станишев. Истинските специални агенти на ДАНС в града са дали последен шанс на измамника да се върне в правия път. Ако повтори "хитростите" с цел лична облага, прошка няма да има, се заканиха от местната ДАНС. Тогава наистина ще бъде арестуван и предаден на прокуратурата. За подобен род измами Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 1 година или пробация.

"Сега": Румен Петков глобен за пренебрежение към съда

За първи път министър е бил глобен от съд заради неизпълнение на съдебно решение, с което му се нарежда да даде достъп до информация, обявиха вчера от програма "Достъп до информация" (ПДИ) по време на представянето на доклада си за 2008 г. Върховният административен съд е глобил с 200 лв. Румен Петков, докато бе вътрешен министър.
Журналист поискал информация как служител на МВР първо е бил настанен под наем във ведомствен апартамент, а после си го е купил. Министърът не се произнесъл. Мълчаливият отказ е обжалван и съдът наредил на Петков да се произнесе по искането. Но той не е изпълнил нито задължението си по закона за достъп до обществена информация, нито съдебното решение и му е наложена глоба.
Според ПДИ случаят с Петков е пробив и сериозен напредък при изпълнение на съдебните решения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини