От х:

Днес в x:

Откриха вода под повърхността на луната на Сатурн

Учени от Института по ядрена физика "Макс Планк" в Хайделберг са открили в гейзерите на Енцелад сода за хляб, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Според Франк Постберг и неговите колеги от германския институт новите резултати са поредното потвърждение, че под повърхността на луната на Сатурн има океан с течна вода.

Откритието е било представено на среща на Европейския геофизически съюз. В рамките на изследването учените са анализирали данни, събрани от сондата "Касини" при прелитането й край Енцелад на 9 октомври 2008 г.

Тогава космическият апарат премина непосредствено през гейзер, който изхвърля твърди кристали лед от пукнатини на повърхността на Енцелад.

Разломите са разположени в полярните региони на сатурновата луна. Анализ на химическия състав на кристалите е показал, че в тях има натриев бикарбонат, известен още като сода за хляб.

По-ранни наблюдения на гейзерите на Енцелад, правени от Земята, не откриха следи от соли, което бе един от аргументите срещу теорията за съществуване на океан под повърхността на естествения спътник на Сатурн.

Учените отбелязват, че има алтернативно обяснение за наличието на натриев бикарбонат в гейзерите. Съединението може да е попаднало във водата на древен океан, който след това е замръзнал. В този случай обаче то е трябвало да се концентрира близо до дъното, което усложнява образуването на ледени гейзери.

Според изследователите най-естествено е обяснението, че хлебната сода присъстват в океан от течна вода.

Да припомним, че неотдавна се появи информация, която също потвърждава хипотезата за наличие на течна вода под повърхността на Енцелад. Учени на НАСА откриха, че релефът на ледения щит на луната постоянно се променя. Те предположиха, че процесът се обяснява с висока тектонична активност, където ролята на мантия се изпълнява от океана с вода под повърхността на Енцелад.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини