От х:

Днес в x:

Арендатори подкопават язовирни стени в региона

Арендаторите на общински язовири в хасковски регион масово престъпват закона, показа проверката за техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти, назначена от областния управител Райна Йовчева.

Най-честото нарушение на наемниците е прекопаването на части от язовирните стени. Освен това арендаторите не поддържали преливниците и определеното разстояние от 500 м след тях, както изисква закона.

В много от проверените общини хората изхвърлят селскостопански и битови отпадъци направо в речните корита, вместо на регламентираните бунищата, се отбелязва още в доклада на комисията.

Според заключенията, основния пропуск за това е на управниците, тъй като много от тях не са определили границите на сметищата.

Няма създадена и организация по почистването на канализациите, мостовете и реките в населените места от общините, което е техен приоритет, твърдят проверяващите.

Целта на акцията е да се разбере състоянието на съоръженията, които са затлачени или подкопани, както и проводимостта на речните русла и свободния обем в язовирите.

По заръка на губурнаторката експертите са обследвали и канализационните системи, отводнителните решетки и каналите.

Анализът е за изготвянето на схема за реагиране и оповестяване при аварии.

За всеки конкретен обект комисията, председателствана от секретаря на областния съвет за сигурност и управление при кризи инж. Стефан Марков, вече е изготвила препоръки към общинските кметове за отстраняване на нередностите.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини