От х:

Днес в x:

Космическо торнадо причинява северното сияние

Учени от Калифорнийския университет, анализирайки данни от мисията THEMIS на НАСА, са разкрили загадката около северното сияние. Причина за феномена са мощни течения, генерирани от огромни електрически торнада в космоса, пише сп. "Ню сайънтист".

Данните, предоставени от петте сонди от мисията THEMIS, сочат, че космическите торнада се простират в обем, сходен с този на Земята, и произвеждат електрически течения, надвишаващи 100 000 ампера.

Сондите са регистрирали обема и силата на торнадата, когато са преминали през тях, орбитирайки около Земята. Направените от учените изчисления са показали, че космическите торнада насочват електрическите течения в йоносферата, в резултат на което на Земята възникват ярки цветни сияния, като северното сияние.

Космическите торнада представляват въртящи се плазми от горещ, йонизиран газ, чиято скорост достига над милион мили в час. За сравнение - скоростта на земното торнадо е 200 мили в час, обяснява Андреас Кийлинг от изследователския екип.

Подобно на земните, космическите торнада също имат фуниевидна структура, но за разлика от тях генерират огромни количества електрически течения във фунията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини