От х:

Днес в x:

Имунизират безплатно срещу менингит след смъртта на 6-годишния Кирил от Хасково

От догодина петвалентната ваксина срещу менингит ще бъде включена в имунизационния календар на България. Това стана след смъртта на 6-годишния Кирил от Хасково. Тогава д-р Марио Янакиев поде нициатива за включването на съвременната петвалентна ваксина в имунизационния календар. От министерството на здравеопазването приеха нашата подписка и се съгласиха с исканията ни, съобщи днес д-р Янакиев. Въвеждането на безплатната ваксина ще струва на бюджета около 30 милиона лева годишно.

6-годишният Кирил от детска градина № 18 в Хасково почина от свръхостър менигококов сепсис на 6 март тази година. Според д-р Янакиев петвалентната ваксина включва хемуфилос инфлеунца, която е чест причинител на менингит.

Днешният брифинг в РИОКОЗ бе по повод Европейската имунизационна седмица. България е сред страните от Централна и Източна Европа с най добри резултати в имунизациите. Всяка година МЗ осигурява по 10 млн. лв. за ваксини.

28 болести могат да се предотвратят чрез ваксини. С тяхна помощ бе премахната едрата шарка (вариола) през 1980 г., от нея годишно умираха около 5 млн. души. Ваксините отстраниха полиомиелита в Европа и спасиха 5 милиона души от паралич по света.

От април 2008 г. започна прилагането на нова високоефективна комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, и полиомиелит за реимунизация на 6-годишните деца. Тя осигурява защита при минимално ниво на нежелани реакции.

Вече се прилагат и ваксини за хепатит А, срещу рак на шийката на матката и др.

Да не допускаме през XXI век детска смърт, която е можело да бъде предотвратена чрез ваксина, призоваха лекарите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини