От х:

Днес в x:

Бойко Борисов: БСП и ДПС ми готвят атентат. Преглед на националния печат

"Дума": Въвеждаме наша "зелена карта"
Българските имигранти по света ще могат да кандидастват за БГ "зелена карта", която ще им носи предимства и облекчения, ако решат да се върнат за постоянно в родината. Това предвижда Национална стратегия на правителството, одобрена вчера. Част от мерките, чрез които ще привличаме сънародниците ни обратно в България, са описани в План за действие 2009. Целта е да се предоставят възможности за работа и социални облекчения и на хора от български произход, които обаче са граждани на други държави. Предвижда се законово да се въведе механизъм за кандидатстване и издаване на българска "зелена карта", осигуряваща различни предимства, уточниха от Министерския съвет.
В стратегията се включват и мерки за контрол на миграционните процеси у нас. Цели се по-адекватна политика към чужденците, живеещи в България, както и мерки за по-бързото им приемане и интеграция. В документа е записано още, че световната икономическа криза се отразява върху българския пазар на труда и това изисква по-ефективна политика към имиграцията.


"Новинар": Кметът: БСП и ДПС готвят атентат срещу мен
Готви се атентат срещу мен! Това обяви столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов само час след новината, че е призован да свидетелства в Белград по делото срещу Сретен Йосич. На извънредна пресконференция Борисов отправи преки обвинения към БСП и ДПС, че обмислят покушение над него, което след това да прехвърлят като обвинение на Йосич.
„Аз искрено се надявам той да гледа и да чува или някой да му казва тези неща, за да не се подведе", каза още столичният градоначалник.
„Съжалявам, че Бисеров знае повече от мен. Ако той има призовка да се явя на процеса срещу Йосич, значи по някакъв начин си другарува или си говори с някого от Белград", допълни Борисов. Според него целта на БСП и ДПС е да го вкарат в личен конфликт с Йосич, като му покажат кой е главният виновник за неговото задържане. На въпрос страхува ли се от него, Борисов отговори: „Няма човек, който във физически план да не се страхува от Сретен Йосич".
Кметът заяви, че няма да отиде в Белград, дори и да получи призовка от съда. „Аз дори със самолет не прелитам над Сърбия и си имам причина за това. Ако някой иска показания от мен, да дойде тук", отсече Борисов. По думите му всичко това е спекулация и отвличане на общественото внимание.


"Дневник": Амбициите на "енергийния Давос" се смалиха
Ден преди началото енергийният форум за сигурността на газовите доставки, организиран от президента Георги Първанов, не потвърди амбициите за високо ниво на международно представителство, неясни са и ползите за българската страна домакин. Това не промени планираните мерки за сигурност и центърът на София беше блокиран в четвъртък сутринта, а заради закъснялото оповестяване на ограниченията - едва в сряда вечерта, много шофьори се оказаха в капана на километрични задръствания. За организирането на форума правителството отпусна 2 млн. лв.
Освен имиджов ефект за страната събитието трябваше да покаже, че България може да играе ролята на медиатор между Русия и Европейския съюз в енергийната сфера. Отказът на руския премиер Владимир Путин да дойде провали и тази амбиция.
От събитието, което включва паралелна бизнес среща на газови компании, не се очаква конкретно развитие по някой от алтернативните проекти, важни за България. Като неясен сигнал в тази насока може да се тълкува само очакваното подписване на меморандуми за сътрудничество между енергийното министерство на България с тези на Гърция и Египет. В същото време стана ясно, че руският газов монополист "Газпром" се опитва да влезе и в проекта за нова газова връзка между България и Гърция чрез дружеството "Прометеус газ".

При първия си анонс за събитието в началото на януари президентът Георги Първанов каза, че участието си са потвърдили страните от Черноморския и Каспийския регион, САЩ, Русия и Близкия изток и има всички условия да се превърне във високопредставителен и работещ форум. "С форума влизаме в големия енергиен диалог със света", заяви президентът в интервю пред в. "24 часа" в четвъртък. Последната информация от външното министерство показва, че събитието ще бъде уважено само от президентите на страните от региона, шейха на Катар и премиера на Гърция. Очаква се за откриването да дойде председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.


"24 часа": МВФ излезе с две прогнози за България

В един и същи ден, но от две отдалечени едно от друго места МВФ обяви две различни прогнози за България, съобщи за "24 часа "старши икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов вчера.
От София, шефът на мисията на фонда Бас Бекер предупреди, че очаква спад на българската икономика с 3,5% до края на 2009 година.
От Вашингтон фондът прогнозира 2% понижение на икономическия ни ръст до края на годината.
Очакванията на МВФ са дефицитът по текущата ни сметка да се свие от 25% през 2008 г. до 12%. Техните прогнози са инфлацията в България в края на 2009 г. да е 1,5%. Правителството очаква 3% инфлация.
И двете паралелни прогнози вкарват България в сценария "рецесия", макар и с различна тежест.
Незабавно да се орежат публичните разходи с поне 20%, е първата рецепта на фонда. В противен случай, излишъкът от 3% ще се превърне в дефицит от 1%, предупреждават от МВФ.
"Имам готовност за допълнително свиване на публични разходи и съм го заявил пред колегите си още преди две седмици в специален доклад. Когато стане ясно кои разходи ще бъдат свити и с колко, ще го обявя", коментира финансовият министър Пламен Орешарски. Според него прогнозата на фонда за нас е умерено консервативна.


"Стандарт": Яне вади списък с похитители

МВР получи списъци с похитители от депутата Яне Янев. Смята се, че някои от тях са отвлекли Ангел Бончев и съпругата му. Вчера Янев даде имената на престъпниците с техните прякори на министър Михаил Миков и на градския прокурор на София Николай Кокинов. В бандите за отвличания били замесени и бивши, и сегашни полицаи. Янев обясни, че получил информацията от действащи ченгета, които отишли на крака в офиса на партията му РЗС. "Има хора, които идват и разказват. С това започват: г-н Янев, ние сме дали писмо до МВР преди, да речем, 2 г. и 7 месеца, и още чакаме отговор", обясни депутатът. Янев поиска полицията да бъде безкомпромисна с похитителите и дори ако се наложи, да ги застреля, независимо дали това ще изложи на риск жертвата. Групата за отвличане била много добре организирана и имала няколко подзвена - за проучване на жертвата, за самото похищение и за вземане на откупа.


"Дневник": Кабинетът забрани да се протестира пред властта

Два месеца преди края на мандата си правителството въведе ограничения за провеждането на митинги и демонстрации - забрана да се протестира пред парламента, президентството и Министерския съвет, както и да се използват животни и автомобили. Изненадващо в четвъртък кабинетът одобри спорния проектозакон за събранията, митингите и манифестациите, който през януари предизвика съпротивата на неправителствени организации и синдикати.

От опозицията определиха закона като настъпление срещу личните права и свободи на гражданите. Ограниченията срещу изразяването на свободната воля на гражданите показва страха на властта от общественото мнение за управлението им в последните 4 години, коментира Елиана Масева (ДСБ). Добави, че след промените в изборния закон с цел служебна победа сега управляващите отново нарушават демократичните принципи. "Откакто е дошло на власт, стремежът на това правителство е да ограничава свободата на всичко - от усвояването на еврофондовете до свободата на волеизявление", Йордан Бакалов (ОДС). Каза обаче, че не е учуден от действията им, особено след побоя над студенти на януарските протести. Тогава на жълтите павета пред Народното събрание имаше сблъсъци между демонстриращи и полицаи, а арестуваният Методи Маринов почина в 4-то РПУ. Въпреки това митингите продължиха още месец.

"Новинар": БСП пак поиска привилегии за партизаните и ятаците
Левицата за пореден път през този мандат поиска да се възстанови статутът на активните борци против фашизма и техните привилегии. Поправка в закона за ветераните от войните, внесена от червения депутат Захари Георгиев, предвижда участниците в антифашистката съпротива да се признаят за ветерани от Отечествената война и да ползват техните права.
По време на обсъждането на текста идеята на социалистите превърна дебатите в пленарна зала в историческа дискусия, изпъстрена със семейни спомени. Най-цитираните исторически източници станаха дядовците и вуйчовците на депутати от всички парламентарни групи. В център на дискусията се превърна спорът имало ли е в България фашистки режим или не.
Според червените народни избраници управлението на Цар Борис III трябва да бъде приравнено към това на Хитлер, Гьоринг и Гьобелс. Според опозицията пък ятаците и партизаните са били терористи, които са взели сами своите компенсации по време на 45-годишното управление на БКП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини